nlc.hu
Életmód
Balaton Fagyija 2024

600 forint egy gombóc az idei Balaton Fagyijából, különleges ízvilágú lett a győztes

A balatoni nyarak varázslatos hangulatát idézi ízében a díjazott nyalánkság.
fagyi

Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávézó cukrászmestere hozta el idén a 11. Balatoni Fagyi verseny legmagasabb díját a “Balatoni mámor” nevű kreációjával, ami diófagylalt karamellizált vörösboros füge öntettelszámolt be a sonline.hu. A győztes cukrászmester fagylaltötletét egy régi álom ihlette: a balatoni nyarak varázslatos hangulatát szerette volna megidézni. Mint a portálnak elárulta, olyan ízvilágot akart teremteni, amely ötvözi a régió jellegzetességeit és a modern cukrászat újításait. A diót helyi termelőktől szerezte be Gyenesdiásról, míg a fügéhez a györöki lapos fajta adta az ötletet, a díjnyertes és szintén helyi vörösbor pedig tökéletes kiegészítője volt az összetevőknek.

A dió és a füge párosításával tavaly már bezsebelte az Év Szaloncukra díjat, ezúttal pedig fagylaltként is meg akarta “alkotni”. Elárulta, a legnagyobb kihívás az volt számára, hogy a vörösboros füge öntet tökéletesen kiegyensúlyozza a diót, azaz ne legyen túlságosan erőteljes az alkoholos jegy.

A felkészülés hónapokig tartott, Vadócz Jenő számtalan ízvariációt kipróbált. Az utolsó pillanatban is finomított még a végeredményen.

A Balatoni mámor fagyi már kapható a balatongyöröki Promenád Kávézóban, egy gombóc 600 forintba kerül – tudta meg a Sokszínű Vidék

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top