nlc.hu
Életmód
Ezért öregszik a hangunk

Ezért öregszik a hangunk is

A hang az életkor előrehaladtával gyengülhet, fátyolosabbá és mélyebbé is válhat. A folyamat természetes, de bizonyos tényezők befolyásolhatják.

Az évek múlásával nemcsak a megjelenésünk megy át változásokon, de a hangunk is. Ám az, hogy ez a változás milyen mértékű, és milyen ütemben megy végbe, már egyénenként eltérő lehet. 

„A változások gyorsabbak vagy hangúlyosabbak lehetnek genetikai, életmódbeli és egészségügyi tényezőknek köszönhetően” – magyarázta Lisa Vinney, a Wisconsin-Madison Egyetem beszédnyelv-patológusa a Huffpost riportjában. 

A presbifónia, vagyis az időskori hangképzési zavarok kialakulása már az ötvenes években elkezdődhet, az életkor előrehaladtával pedig egyre nő a valószínűsége. 

„A legtöbb beteg, akit látok, nyugdíjas kor körüli vagy annál idősebb” – osztotta meg tapasztalatait dr. Dehra McGuire fül-orr-gégész.

Befolyásoló tényezők

Dr. Robert T. Sataloff fül-orr-gégész professzor több olyan tényezőt is felsorolt, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az életkor előrehaladtával a hangunk megváltozzon, gyengüljön. „A hangszálaink  hormonális, neurológiai, anyagcsere- és környezeti hatások miatt veszítenek izomtömeget. Ahogy az izmok sorvadnak és kevésbé terjedelmessé válnak, a hangszálak nem záródnak olyan szilárdan, így a hang gyengül és fátyolossá válik.”

Idős nő telefonál

Illusztráció: Getty Images

Az öregedésből adódó természetes változásokon túlmenően bizonyos betegségek is hozzájárulhatnak a hangproblémákhoz, így a reflux, a légzőszervi rendellenességek és az autoimmun betegségek. „Az elhízás a hangra is kedvezőtlenül hat, és az öregedéssel kapcsolatos változásokat feltűnőbbé teheti” – mondta Sataloff.

A hormonális változások is jelentősen befolyásolják a hangot: a magas hangot mélyebbé, a mélyebbet pedig magasabbra változtathatják. „A menopauza alatt az ösztrogén a progeszteronhoz képest csökken a nők testében, ami vastagabb hangszálakat és mélyebb hangot eredményezhet. A férfiaknál, akiknek tesztoszteronszintje 50 éves koruk körül kezd csökkenni, a hangszálak elvékonyodnak, és a hangjuk magasabb lesz” –fejtegette Lisa Vinney.

Az izomerő megőrzése kulcsfontosságú az egészséges öregedés szempontjából és a hangunk is jelentős részben izom-csontrendszeri eredetű. Ez azt jelenti, hogy minél erősebb a test, valószínűleg annál erősebb marad a hang. „A hang egészséges megőrzése érdekében jó aerob kondíciót kell fenntartanunk, hogy a hang energiaforrása erős maradjon” – hívta fel rá a figyelmet Sataloff professzor. 

„Néhány introvertáltabb, vagy egyedül élő páciensemnek azt mondom, hogy ha zenét hallgatnak, napközben énekeljék kedvenc dalaikat, hogy a torok izmait aktívak maradjanak. Mindig nagy hangsúlyt fektetek a gége higiéniájára is, például az elegendő vízivásra, a reflux kezelésére”  – tette hozzá dr. Dehra McGuire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top