nlc.hu
Életmód
Menstruáció az élsportban

A sportvilágban továbbra is tabunak számít a menstruáció? – Ideje ledönteni a falakat

A sportoló nők 71 százaléka arról számolt be, hogy a sportipar továbbra sem vesz tudomást a menstruációról, ami azt mutatja, hogy még rengeteg beszélgetésre van szükség ahhoz, hogy ledöntsük a témát övező falakat. Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes olimpikon őszintén mesélt az élsportolókat érintő problémákról.

A mai napig rengeteg tabu, tévhit és sztereotípia övezi a menstruáció kérdéskörét, és emiatt sokszor mi, nők is félünk nyíltan beszélni – adott esetben kérdezni – saját ciklusunkról. „Milyen hisztis vagy!” „Már megint sárkány vagy?” „Látom, már megint megjött.” Elhangozhatnak ehhez hasonló kérdések és kijelentések, amikből, valljuk be, már mindannyiunknak elege van. Részben ez okozza azt, hogy sok esetben nem merünk beszélni a menstruációnkkal kapcsolatos fájdalmunkról, szorongásunkról és kételyeinkről.

A legnagyobb probléma talán az, hogy hétköznapokban igyekszünk úgy tenni, mintha ez pusztán egy apró, kis kellemetlenség lenne, aminek nem szabad befolyásolnia a teljesítményünket. Csakhogy még mindig sokat kell dolgoznunk azon, hogy elfogadjuk a saját ciklikus természetünket, és ne ugyanazt a teljesítményt várjuk el magunktól ebben az időszakban, és határainkat kijelöljük a szűkebb és tágabb környezetünk számára is. A legtöbben nemcsak menstruációs szorongással, hanem premenstruációs szindrómával (PMS) küzdenek, amit már tényleg nem lehet pusztán „női hisztire” vagy más kibúvóra fogni, hiszen egy rendkívül kellemetlen tünetegyüttesről van szó. Ez nemcsak a mindennapi kötelességeinket, hanem a sporttal kapcsolatos viszonyunkat is nagyban megváltoztatja. Az Always menstruációs termékmárka megbízásából végzett friss kutatásból kiderül, hogy a női sportolók 61 százaléka tapasztalja a menstruációs szorongást, ami hátráltatja teljesítményüket.

71 százalékuk szerint a sportipar továbbra sem vesz tudomást a menstruációról, ami azt mutatja, hogy a témával kapcsolatos nyíltabb beszélgetések ellenére még mindig sok a tennivaló a női sportolók támogatása érdekében.

A márka elindította Írd át a szabályokat! elnevezésű kampányát, hogy egy olyan új korszakot kezdeményezzen, amelyben a sportközösségekben őszintén beszélnek a menstruációról, és elismerik a menstruációs szorongást. A márkának és nagykövetének, Kozák Luca gátfutó olimpikonnak a célja, hogy nyíltan beszélhessünk a menstruációról, és a sport részévé váljon. Dr. Csisztu Zsuzsa olimpikon tornász, Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes olimpikon, Balog Bíborka Bella pszichológus és Boros Zsófia, a Procter & Gamble női intim termékekért felelős közép-európai marketingigazgatója nyíltan feszegette a menstruációval kapcsolatos tabutémákat. 

Dr. Csisztu Zsuzsa, Kozák Luca, Balog Bíborka Bella, Boros Zsófia

Dr. Csisztu Zsuzsa, Kozák Luca, Balog Bíborka Bella, Boros Zsófia (Fotó: Always)

Menstruáció az élsportban

A legtöbb nőnek férfi edzője van, ezekben a helyzetekben pedig nagyon kiszámíthatatlan az, hogy melyik tréner hogyan kezeli a menstruációs problémákat. Vannak, akik megértőek és támogatóak, azonban akadnak olyanok is, akik azt feltételezhetik, hogy pusztán kibúvót keresünk a kötelezettségünk elvégzése alól. Luca elmondása szerint ezt nagyban befolyásolja az is, hogy mennyire lehet nyíltan kommunikálni az edzővel. 

Nagyon sokat számít szerintem, hogy a férfi edzőnek van-e lánygyermeke. Azt vettem észre, ha valakinek van egy lánya, vagy adott esetben a feleségének problémásabb a menstruációja, akkor sokkal megértőbbek

– mesélte Luca, aki hangsúlyozta, hogy szerencsés helyzetben van, hiszen ezekről a problémákról nyíltan tud beszélni edzőjével. 

„Szerencsére tudok ezekről nyíltan beszélni, hiszen már egészen fiatalon is bátran beleálltam ezekbe a helyzetekbe, de szerintem ezt nem minden férfi érti meg. Általános iskolában például járnunk kellett úszni, ahol elég hamar rájöttünk, hogyha azt mondjuk, hogy női problémánk van, akkor a férfi tesitanár nem mer ezzel mit kezdeni.” 

Sok lány már tinédzserkorban maga mögött hagyja a sportot 

Már sok statisztikában, illetve kutatásban alátámasztották, hogy a sport nemcsak a fizikai jólétünkre van nagy hatással, hanem a mentális egészségünkre is. Ide sorolható például az önbizalom kérdése is, amin sokkal nagyobb rést lehet ütni a menstruáció ideje alatt, pláne akkor, ha egy, a saját testét még kevésbé ismerő tinédzserről van szó. Átlagosan a tinédzser lányok 35 százaléka hagy fel a sporttal. 

„Sajnos a sportban a tinédzserkor már alapból nagyon kritikus időszak. Tinédzserkorban nálunk is megvolt az az időszak, amikor sokan abbahagyták a versenyzést. Aki tehetséges volt, viszont nem volt elég önbizalma és szorgalma, elhagyta a sportolói pályafutását” – mondta Balog Bíborka Bella pszichológus. 

Dr. Csisztu Zsuzsa, Kozák Luca, Balog Bíborka Bella, Boros Zsófia

Dr. Csisztu Zsuzsa, Kozák Luca, Balog Bíborka Bella, Boros Zsófia (Fotó: Always)

Ha visszagondolunk a saját tinédzserkorunkra, szinte mindannyian tudnánk egy olyan történetet mondani, amikor a menstruációs szorongás nem csak beárnyékolta a hétköznapjainkat, de rendkívül kellemetlenül éreztük magunkat. Legyen szó egy tornadressz viseléséről vagy akár egy úszás óráról, abban talán egyetértünk, hogy közel sem alapozta meg az önbizalmunkat. Dr. Csisztu Zsuzsa hangsúlyozta, hogy diákként, illetve fiatal nőként mi magunk is egy olyan környezetben élünk, ahol még csak tanuljuk a saját reakcióinkat, illetve a testünk működését. 

„A menstruációs szorongást hasonlóan lehet kezelni, mint egy más jellegű szorongást. Gondolkozhatunk szorongáscsökkentő technikákban, de ezt nagyban megnehezíti az is, hogy ebben az időszakban nem mindig kiszámítható a menstruáció. Tinédzserkorban, az első menstruációt követően ez nagyon gyakori anélkül, hogy bármi szervi probléma állna a háttérben. Ez nagy bizonytalanságot jelent, de nagyon sokat tud segíteni, ha megtaláljuk a támogató közeget.”

Kozák Luca szerint kulcsfontosságú, hogy ismerjük a saját testünket, kitapasztaljuk, hogy mi az, ami a menstruáció ideje alatt segíteni tud. 

„Szerintem nagyon fontos, hogy erről nyíltan beszéljünk, hiszen tényleg nagyon sok fiatal lánynál látom azt, hogy feszélyezve érzik magukat. Fontos, hogy merjenek beszélni róla, és megértsék milyen változások mennek végbe a testükbe, a hónap napjai pedig eltérőek. Ezt el kell fogadni, és ezzel együtt kell élni” – mesélte az olimpikon az nlc-nek, miután múlt vasárnap megdöntötte idei csúcsát. 

Kozák Luca

Kozák Luca (Fotó: Always)

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezet vesz minket körül

A menstruációs szorongást az is befolyásolni tudja, hogy milyen környezet vesz minket körül. Például a lányok 67 százaléka arról számolt be, hogy a környezetük nem bátorítja őket arra, hogy sportoljanak. 

„Nagyon sokat számít, ha már otthon egy támogató közegben élünk, azonban egy élsportoló nem a családjával, hanem az edzőjével, illetve csapattársaival tölti ideje nagy részét. Sokkal több időt tölt velük, mint például a saját párjával. Ijesztő ebbe belegondolnunk, hogy milyen nagy hatása van a közegnek az egyénnek” – összegezte a szakember, majd hozzátette, hogy az iskolának mint elsődleges szocializációs közegnek szintén nagyon nagy szerepe van az edukációt tekintve is.

Fontos a női összetartás 

Már számos élethelyzetben megtapasztalhattuk, hogy a nők közötti összetartás sokszor egész hegyeket tud megmozgatni, egyszóval óriási jelentősége van. Erről számolt be Luca is, akit élete legnehezebb versenyén ellenfelei segítették át. 

„Pont a melegítés közben jött meg. Lefutottam az előfutamot és nagyon rosszul lettem, rosszul is futottam. Nyilván elsírtam magam, hiszen ilyenkor az érzelmek tombolnak az emberben. Nagyon pozitív volt, mert odajött hozzám két másik lány, és megkérdezték, hogy mi a baj” – mondta a sportoló, aki elárulta, hogy nőtársai szinte azonnal a segítségére siettek, a verseny okozta megpróbáltatásokat pedig jóval könnyebben át tudta hidalni úgy, hogy egy támogató közeg vette körül. 

Szerintem ebben a témában nagyon működik ez az összefogás. Ez tényleg nagyon jól esett abban a szituációban. Nagyon jó, hogy ez így tud működni a sportban, és habár nagyon sokan nem látjátok, de mi jóban vagyunk. Lehet, hogy egymás mellett futunk, de utána jókat beszélgetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top