nlc.hu
Életmód
Minden nap eszik gombát a neurológus

Ebből az élemiszerből minden nap eszik a neurológus

Ez az élelmiszer nemcsak az idegsejtek növekedését serkentheti, hanem a memóriát is javíthatja.

Ha olyan élelmiszerekre gondolunk, amelyek jót tesznek az agyunknak, sokunknak a hal, a tojás, a dió juthat eszébe a magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt. Mindegyik kitűnő választás, de ne becsüljük alá a zöldségekben rejlő lehetőségeket sem!

A zöldségekben található antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökök ellen, amelyek gyulladást okozhatnak az egész szervezetben, beleértve az agyat is. Magas rosttartalmuk révén is jót tesznek az agynak, mivel a magas rosttartalmú étrend jobb mentális egészséggel, valamint kognitív funkciókkal függ össze. A kutatók úgy vélik, hogy mindennek a hátterében a bélflóra és az agy közötti kapcsolat áll, ami azt jelenti, hogy ami jó a bélnek, az jó az agynak is. 

Innen nézve minden zöldség támogatja az agy egészségét, és az a legjobb, ha minél többfélét fogyasztunk belőlük. Mégis, van egy olyan élelmiszer – ami igazából nem is zöldség, de a konyhában inkább oda soroljuk –, amiből egy neurológus minden nap eszik, mert olyan sok egészségügyi előnye van. Ez nem más, mint a gomba.

Zöldségek egy vágódeszkán a serpenyő mellett

Fotó: Pexels

„Élvezem földes ízüket, és szeretem, hogy magas a fehérje- és rosttartalmuk, alacsony a kalória- és zsírtartalmuk, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos tápanyagban gazdagok” – sorolja dr. Sharon Sha neurológus, a Stanford Egyetem professzora, miért kattant rá a gombára.

Mint mondja, a gombák sejtfalában megtalálható a béta-glükán, egy olyan oldható rosttípus, amely az immunrendszer egészségének támogatásához kapcsolódik. Emellett a gomba segíthet a vércukorszint szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében és a rák kockázatának mérséklésében is.

Dr. Sha szerint a tudományos kutatások kimutatták, hogy a gombák jót tesznek az agynak. „Rengeteg kutatás foglalkozik a gombáknak az agy egészségére gyakorolt hatásával, és a gyakori fogyasztás nemcsak az idegsejtek növekedését serkentheti, hanem a memóriát is javíthatja” – magyarázza.

Ráadásul egy bizonyos gombafajtát, a süngombát – más néven: oroszlánsörény-gomba) a kínai orvoslásban évszázadok óta használják a depresszió, a szorongás és a stressz enyhítésére, így sokat javíthat a mentális jólléten is.

Bár a neurológus kedvence a gomba, ez nem jelenti azt, hogy kizárólag gombára kell átállni! Mindenki másfajta zöldségeket kedvel, ami teljesen rendben van. Sőt, a szakemberek azt javasolják, hogy azokat a zöldségeket helyezzük előtérbe, amelyeknek szeretjük az ízét, mert nagyobb valószínűséggel fogjuk rendszeresen fogyasztani. És ne feledd, fontos a változatosság is, hogy minél többféle tápanyaghoz jusson hozzá a szervezeted.

(Parade)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top