Emberre is veszélyes aligátorteknőst fogtak ki a Balatonból

F.C. | 2024. Július 08.
Beleakadt a pecás hálójába.

Veszélyes, harapós aligátorteknőst fogtak ki vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között – számolt be az Időkép. Egy horgász a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centis példányra bukkant.

A hüllőt a kőröshegyi Teknős Parkban helyezték el már meglévő 7 példány mellé.

Egy aligátorteknős kifejlett hím példányai amúgy akár 70-80 centisre, 34 kilósra megnőhetnek és nagyobb állatokat is elejthetnek. Nagyon erős a harapásuk. Itthon veszélyes állatnak minősülnek, és tartásuk csak külön engedéllyel lehetséges (legfeljebb állatkertek és cirkuszok számára.)

Pénteken Pécsi Tibor, a Teknős Park vezetője tulajdonosa és vezetője Balatonfűzfőről is kapott egy telefont, hogy egy nagyjából 20-25 centis ékszerteknőst fogtak el, de az később megszökött. Ez a teknősfajta szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat és védett növényeket fogyaszt.

A neves vadállatbefogó, Both Zoltán egyébként már 4 évvel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy szaporodnak a kidobott veszélyes aligátorteknősök a magyar tavakban. Ha találkozunk is velük, ne bántsuk, inkább értesítsük például az állatkertet.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version