nlc.hu
Szabadidő

Aligátorteknős Balatonlellén

Veszélyes aligátorteknőst találtak a Balatonnál

A 7-es főút mellé kidobott állat 70 centire nőtt.
aligátorteknős

Agresszív aligátorteknőst találtak Balatonlellén, az egyik járókelő vette észre, ahogy épp egy műanyag rekeszből mászott ki – valaki azzal együtt dobhatta ki az útra -, azonnal hívta a rendőröket – számolt be a Tények. Ezt követően a természetvédelmi őrök fogták be az állatot.

Az aligátorteknősök veszélyes állatok, súlyos sérüléseket tudnak okozni, nagyon erős az állkapcsuk, éppen ezért nevezik őket “harapós teknősnek” is. Hatalmas páncéljuk van, és hosszú karmaik, a fogaik pedig pengeélesek. “Nagyon gyorsan nőnek, és viszonylag agresszív fajról van szó, ami ha elterjed, akkor a hazai őshonos állományt szorítja ki” – hívta fel a figyelmet Erdős Sarolta, természetvédelmi őr.

Both Zoltán, állatbefogó azonban mindenkit megnyugtatott, hogy attól nem kell félnünk, hogy üldözni fog minket egy ilyen teknős a Balatonban vagy a Velencei-tóban. Elmondása szerint az aligátorteknős csak abban az esetben támad, ha veszélyben érzi az életét. “Ők inkább félnek az embertől. Ha sarokba vannak szorítva, vagy ha elálljuk a menekülési útvonalukat, akkor fognak támadni” – magyarázta.

Az állatbefogó elmondta, hogy egyre gyakrabban találnak dögevő aligátorteknősöket Magyarországon. Both Zoltán az elmúlt 7 évben 18 ilyen egyedet fogott be, főként folyókban, patakokban és tavakban. Legutóbb, májusban a Verőcéhez közeli Morgó-patakban találtak egyet.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top