nlc.hu
Életmód
Világszerte leállásokat okoz egy informatikai hiba, a reptereket és a bankokat is érinti

Világszerte leállásokat okoz egy informatikai hiba, Ferihegyet is érinti – frissítve!

Európától Alaszkáig súlyos problémákat tapasztaltak több szektorban is.

Egy eddig ismeretlen informatikai hiba tömeges leállásokat okoz világszerte repülőtereken, bankokban, a tőzsdéken és a médiában is. A leállás érinti a repülőterek információs rendszereit, a bankok szolgáltatásait és a különböző médiumok offline és online hálózatait is. Ausztráliától az Egyesült Királyságig, Európától Alaszkáig jelentettek leállásokat – számolt be az Index.

A leállás a londoni tőzsde működését is érinti, Ausztráliában pedig a fizetési rendszerek sem működnek, sőt a tévéközvetítések is leálltak, ahogy a brit Sky tévétársaságnál is. Az amerikai légitársaságok – akárcsak az ausztrálok – teljes leállást rendelnek el minden járatra. Ugyanez a helyzet Németországban, Hollandiában, az összes spanyol reptéren és a szigetországban is: a berlini és az amszterdami légikikötőkben technikai probléma miatt késésekre kell számítani, akárcsak az Egyesült Királyságban a legnagyobb brit vasúttársaságnál. Sőt 3 indiai légitársaság is informatikai zavarokról számolt be.

A 444 megjegyzi, hogy az ausztrál belügyminiszter szóvivője szerint nem találtak olyan jelet, ami kibertámadásra utalna.

Az üzemzavar oka egyelőre nem világos, de az érintettek közül sokan a Microsoft operációs rendszerének frissítésére gyanakodnak, mivel a Windows-gépeken érzékelték a hibákat világszerte. Mint a Telex írja, a hibát nagy valószínűséggel a Microsoft Azure nevű felhőszolgáltatása okozza, a cég azt közölte, hogy dolgoznak a javításon.

UPDATE (10:54)

A Microsoft-felhasználók világszerte jelezték a problémát. A technológiai óriásvállalat azt közölte, hogy fokozatosan javítja a Microsoft 365 alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést érintő problémát.

Egy brit kormányzati illetékes azt mondta, hogy az informatikai fennakadásokat nem kezelik kibertámadásként.

Még több összeomlás:

  • Ausztrália legnagyobb bankjának, a Commonwealth Banknak az ügyfelei nem tudtak pénzt utalni.
  • A brit Sky News tévécsatorna vezérigazgatója, David Rhodes pénteken az X közösségi médián kért elnézést a közönségtől, amiért reggel órákig nem tudtak műsort sugározni.
  • Nagy-Britanniában nem működik az orvosok által használt egészségügyi előjegyzési rendszer.
  • A párizsi olimpia IT-rendszere is áldozatául esett a hibának.
  • Németországban legalább két kórházban állt le a számítógépes rendszer.
  • Skóciában, az edinburgh-i repülőtéren az utasok nem tudták használni az automatikus utasfelvételt, ezért azt hagyományos módon végezték el a légitársaságok alkalmazottai.
  • A prágai repülőtéren is fennakadások vannak a check-in rendszerben.

A Microsoft Corporation részvényei 3,15 százalékkal gyengültek, az információbiztonsági megoldásokat fejlesztő Crowdstrike értékpapírjai pedig 14,23 százalékkal gyengültek a Windows operációs rendszer (OS) globális meghibásodása miatt – tette közzé az MTI.

UPDATE (11:02):

A 444 információi szerint a leállás a Liszt Ferenc repülőteret is érinti. “Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani” – nyilatkozták a Budapest Airportnál. A probléma a Eurowings, a Ryanair, és a Wizz Air járatait érinti, több légitársaság megkezdte a manuális utasfelvételt.

UPDATE (11:05)

Eleente a Microsoft operációs rendszerének frissítését okolták a világszerte érzékelt leállások és hibák miatt, ám időközben kiderült, hogy a Crowdstrike nevű cég antivirus programjának frissítése akadt össze a Windows operációs rendszerekkel, és ez okozza az informatikai hibákat világszerte – írja a 444. A vírusirtót több nagyvállalat is használja, ezért lehet ilyen kiterjedt a meghibásodás.

UPDATE (11:10)

A Wizz Air kéri az utasait, hogy a mai napon érkezzenek legalább 3 órával a járatuk indulása előtt a repülőtérre, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés elvégzésére, valamint a repülőtéri egészségügyi és biztonsági intézkedésekre, ahol ez szükséges.

„A Wizz Air, a többi légitársasághoz hasonlóan, rendkívüli technikai kihívással találta magát szemben nemzetközi informatikai partnere rendszerének leállását követően. Az informatikai rendszer kiesése miatt előfordulhat, hogy a Wizz Air utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán, a weboldal és a mobilalkalmazás elérhetősége átmenetileg szünetelhet.

Jelenleg az alábbi internetes szolgáltatások nem elérhetők a Wizz Air rendszerében:

  • a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása
  • a foglalási rendszer
  • az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása
  • kapcsolattartó/ügyfélszolgálati központok, új foglalások és meglévő foglalások módosítása

Az üzemszünet ideje alatt minden utas számára ingyenes a repülőtéri utasfelvétel” – tudatták közleményükben.

UPDATE (12:03):

Az OTP és az MBH rendszereit nem érintette a probléma, a CIB-banknál is minden informatikai alkalmazás és üzleti szolgáltatás rendben működik – értesült az Index. A portálnak azonban olvasók jelezték, hogy idehaza gyártókat, cégeket is érint a rendszerprobléma, több gyár is leállt. Többek között az M3-as melletti Metróban a kártyás fizetési lehetőség reggel óta nem működik.

UPDATE (13:17):

Kiderült: a péntek reggel jelentkező súlyos problémák hátterében a CrowdStrike áll, mely vállalatok számára kínál biztonsági megoldásokat. Ők adtak ki egy hibás frissítést a Falcon Sensor nevű megoldásukhoz, mely elrontott minden Windows-alapú számítógépet és szervert – számolt be a hvg.hu. A CrowdStrike időközben azonosította a problémát és visszahívta a hibás frissítést, de a már összeomlott gépeken ez nem fog segíteni.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top