nlc.hu
Életmód
A TikTok-on terjednek az aurapontok

Új menőség a láthatáron: TikTok-on terjednek az aurapontok

Sajnos már azzal is veszítjük az aurapontokat, hogy írunk az aurapontozós rendszerről, de lépést kell tartani a Z-generációval valahogy.

Az aura szóval egész más kontextusban talákoztunk eddig, és az aurapontokat is maximum a szerepjátékos kultúrkörben ismertük, de most itt a TikTok és a Z-generáció, hogy új életet leheljen ebbe a kifejezésbe. 

A folyamatosan fejlődő internetes szakzsargon hosszú sorában nehéz lehet lépést tartani minden trenddel. Mintha csak tegnap lett volna, hogy tiktokos felhasználók arról énekeltek, hogy „skibidi”. Ha kíváncsi vagy, mi a helyzet jelenleg, hoztunk egy kis összefoglalót az aurapontok trendjéről és jelentéséről.

A Z-generáció szakzsargonja

Az aura definíciója szerint: „Az aura az azonos nevű latin szóból származik, amely eredetileg leheletet jelent, tágabb értelemben pedig emanációt, kisugárzást. A keleti hagyományban, egyes vallásokban és a mai ezoterikus irodalomban az aura az élő és az élettelen testekből kisugárzó, azokat fátyolszerűen körbevevő energiamezők együttese.” 

@securethabag.mel Almost had a perfect day 🤦🏾‍♂️ #fyp #viral #aura #trending ♬ hahah do it jiggle - tane

A mostani szituációban, ahogy az aurapontok kifejezés az internet minden szegletéből előugrik, egészen mást jelent, mint ahogy eddig megszokhattuk. Néhány rövid hét leforgása alatt a kifejezés mindennapossá vált a TikTok-videókban és a kommentszekciókban. Ha szoktál tiktokozni, akkor egyre több olyan videót láthatsz, amelyben a felhasználók összeszámolják az aurapontjaikat, vagy megkérdezik a nézőktől, hogy hány pontot vesztettek egy bizonyos – általában kínos – tevékenységért, mint mondjuk egy expasival beszélgetés miatt, vagy mert az arcukra ejtették a telefont fekve telefonozás közben.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Mit jelentenek az aurapontok?

Röviden, az aurapontok egy új mérőszám a Z-generáció számára, amely azt mutatja, hogy mennyire menő valaki. Minden egyes cselekedet, amit egy ember az életben tesz, növelheti vagy csökkentheti az általános aurapontjait. 

Nem sikerült időben felköszönteni egy barátodat? Akkor 1523 pontot veszítesz. Nekimentél egy lámpaoszlopnak a járdán? Ez egy videó szerint 634 aurapont veszteséget jelent. Másrészt viszont, ha új cipőben sétálsz az iskolába, az bő 2 ezer auraponttal növeli a pontszámodat.

Persze nem kell túlságosan komolyan venni, ez csak egy újabb népszerű viccelődés az interneten. Ennél sokkal többet nem kell belelátni, legalábbis nagyon reméljük, hogy a gyerekek nem akadnak majd le azon a valóságban, hogy ha nem vesszük meg nekik a legújabb csilliárdokat érő sneakert, akkor aurapontokat fognak veszíteni. Amennyire le lehet szűrni a videókból általános következtetést, az aurapontokkal igazából csak a menőségen tréfálkoznak a felhasználók, ami tulajdonképpen egész ártalmatlan – bár vannak, akik kongatják a vészharangot, hogy perfekcionistává tesz minket ez a trend.

@madeofmillions It’s not *that* deep, and a lot of the videos are harmless/funny. But in the context of all the other trends happening on social media, we need to question why this line of thinking keeps popping up. - Can people exist without having every experience or personality trait labeled? Are we allowed to be awkward sometimes? Why do we feel uncomfortable when someone is more humanized? What if we were kinder to ourselves and others? 🌀✨💙 #aura #aurapoints #aurapointmeaning #aurapointdidilose #aurapointphotos #aurapointschool #aurapointslideshow #mentalhealth #learnontiktok #madeofmillions24 ♬ original sound - Made of Millions

A Know Your Meme szerint az aura kifejezés valószínűleg a kosárlabda- és a futballközösségeken belül vált népszerűvé az X-en, mivel a felhasználók bizonyos sportolókat az „aurájukért” dicsérnek. A TikTok-on aztán ezt kezdték el számszerűsíteni, és így született meg az új pontozós rendszer. Nem teljesen tisztázott, hogy egészen pontosan miért jár levonás, de ha jól sejtjük, ez a kissé boomer magyarázós cikk súlyos aurapontvesztéssel járhat.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top