nlc.hu
Életmód
Medúza csípés kezelése

Ezt tedd, ha megcsípett egy medúza!

A globális hőség miatt egyre több a medúza az Adrián is. Ezt tanácsolja az orvos, ha megcsíptek téged.

Adriai-tengeren főleg azokban az öblökben él meg a medúza, ahol az átlagosnál melegebb a víz – mondta el Kiss Csaba háziorvos a Blikknek. Elsősorban a világító medúza (pelagia noctiluca) okoz csípést az Adrián, a csápjában található

csalánsejtekkel juttatva méreganyagot a bőrbe.

Ezt tedd, ha megcsípett egy medúza!

Az arcon, nyakon ejtett csípés sokkal vészesebb mint a végtagokra kapott, de halálos sérülést még nem tapasztaltak ezzel a medúzával kapcsolatban. Normál esetben a csípés helyén bőrpír, heggel gyógyuló hólyag alakul ki,

esetenként előfordulhat komolyabb rosszullét, levertség, hányás, hasmenés és szédülés is.

A csípés levizelése haszontalan, sőt fertőzhet is. Az érintett felületet mindenképp tengervízzel kell lemosni, mert az édesvíz a bőrön maradt csalánsejteket további méreganyag-kibocsátásra ingerelheti.

Ha maradt rajtunk valami a medúzából, akkor

érdemes a bőrünket valamivel lesikálni, vagy 4-5 százalékos ecetoldattal lemosni – a csípés kiváltotta fájdalom fenistil tartalmú géllel jól kezelhető. A medúzaveszélyt piros zászlóval jelzik. A medúzák általában a kora reggeli órákban a legaktívabbak, ráadásul a nemrég elpusztult példányok is képesek csípni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top