nlc.hu
Életmód
Elindult a roham a tanszerekért

Elindult a roham a tanszerekért, 60 ezer forintba is kerülhet egy elsős iskolacsomag

Négy hét múlva iskola!

Elindult a tanszervásárlási roham a boltokban, már csak 4 hét van az iskolakezdésig. Mint a Tények riportjából kiderül, az üzletekben már hatalmas a választék, nagy forgalomra számítanak. Sokan már megvették a szükséges dolgokat, a szülők ugyanis már rendszerint július közepétől keresik a tanszereket, de vannak, akik csak apránként szerzik be, hogy ne egyszerre terheljék a családi büdzsét – azt mondják, nekik így könnyebb.

Egy közepes kategóriájú tanszercsomag ára körülbelül 30 ezer forint. Az elsőosztályos iskolakezdő csomagért kell a legtöbbet fizetni: táskával együtt körülbelül 60 ezer forintba kerül, de akár 45-50 ezer forintból is kijön.

Idén nagyjából 5 százalékkal lettek drágábbak az iskolaszerek – számolt be a Fókusz -, ám ez nem sok a néhány évvel ezelőtti áremelkedéshez képest, amikor 20 százalékkal került többe a tanévkezdés. Fontos, hogy kellő körültekintéssel és utánajárással induljanak a szülők tanszerbeszerző-körútra, mert ha nem rutinos az ember, könnyen lehet, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen akár 44 990 forintért is kapható iskolatáskaszett, üres tolltartó 7490, mintás spirálfüzet pedig 2290 forintért.

Amúgy egy 2022-es felmérés szerint a szülők rendszerint megtakarításból, kölcsönökből, családtól / barátoktól kért pénzből igyekeznek fedezni az iskolakezdéssel járó megnövekedett költségeket.

Ezreket spórolhatunk, ha jó helyen szerezzük be 

A legtöbb iskola egyébként pontos listát ad arról, milyen, és hány darab füzetre, ceruzákra, tollakra lesz szükség, mit tartalmazzon a rajz- és technika csomag, milyen más felszerelés szükség a tornazsák tartalmától a papírzsepi csomagig, nem is beszélve az iskolatáskáról. Felsősöknél, gimnazistáknál is szükséges néhány füzetet, tollat, ceruzát beszerezni, és ahogy nőnek a gyerekek, szükség lehet új íróasztalra, székre is. Ha megvan a listánk, legyünk mindig következetesek, különösen, ha a gyereket is bevonjuk a vásárlásba. Gondoljuk át, mennyit szánunk a teljes pakkra, és mik azok a dolgok, amikből elég az egyszerűbb, és mi az, aminél helyet kaphat a design. A nagyobb tételeknél, mint az íróasztal, iskolatáska, tájékozódjunk a neten, hasonlítsuk össze az árakat, nézzük meg, hol mit kapunk a pénzünkért, hisz ezeket a felszereléseket évekig használni fogja a gyerek, utána pedig megörökölheti a kisebb, vagy el is adhatjuk őket.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Mohai Balázs 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top