nlc.hu
Életmód
Mi az a pebbling?

Mi az a kavicsozás és miért tesz jót az emberi kapcsolataidnak?

Még ha nem is találkoztál eddig a pebbling kifejezéssel, jó eséllyel te magad is minden nap csinálod. És nagyon jól teszed!

Ha te is szoktál például mémeket, videókat vagy érdekes linkeket küldözgetni a szeretteidnek, azért, hogy tudják, gondolsz rájuk, vagy hogy mosolyt csalj az arcukra, nos, akkor te is a pebbling aktív művelője vagy. 

A pebbling, vagyis magyarul a kavicsozás kifejezés a pingvinek azon szokására utal, ahogyan potenciális partnerüknek udvarolnak: gondosan kiválogatott kavicsokat hordanak neki, majd ezekből a kavicsokból végül közösen fészket építenek.

Mi, emberek is voltaképpen évszázadok óta kavicsozunk: apró csecsebecsékkel, képeslapokkal vagy épp virágokkal lepjük meg azokat, akiket szeretünk. Maga a pebbling kifejezés azonban a közösségi médiában terjedt el az elmúlt hónapokban. 

„A digitális korban az olyan apró gesztusok, mint egy mém vagy egy videó megosztása, jelentősen megerősíthetik az érzelmi kötelékeket – magyarázta Natalie Rosado terapeuta a Yahoo Life cikkében. – A vonzalom ezen jelei állandó emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy valaki érdekel.”

Okostelefonok

Illusztráció: Getty Images

Jessica Hunt pszichoterapeuta hozzátette, hogy a kavicsozás egyben generációk közötti szakadék áthidalására is alkalmas a közösségi médiában. „Bár ez egyértelműen inkább az X- és a fiatalabb generációhoz tartozik… a boomer generáció tagjai is egyre inkább részt vesznek a kavicsozásban, ahogy egyre jobban megbarátkoznak a technológiával, és arra használják, hogy kapcsolatban maradjanak a szeretteikkel.” 

Shainna Ali mentálhigiénés tanácsadó szerint, bár a pebblingnek számos különféle formája létezik, azonban mind egyet jelent: rád gondolok.

A pebblingnek ráadásul számos előnye van:

  • Hatékony, mivel gyors, mégis kifejező. Belefér a sűrű mindennapokba is.
  • Alacsony kockázatú. Az ilyen típusú tartalmak megosztása arra is alkalmas, hogy olyan érzéseket fejezzünk ki, amelyeket nehéz lehet közvetlenül megfogalmazni.
  • Érzelmi hatást gyakorol. Ezek a kis digitális figyelmességek feldobhatják valakinek a napját, és  csökkenthetik a magány vagy a stressz érzését is.
  • Hozzáférhető és befogadó. Sokkal kevesebb erőfeszítést igényel, mint a hagyományos szeretetnyelvek és túlléphet akár a földrajzi határokon és az időzónákon, így mindenki számára elérhető módja a szeretet kifejezésének. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top