nlc.hu
Életmód
Meglepő összefüggést találtak az érettségis tablóképek és a várható élettartam között

Meglepő összefüggést találtak az érettségis tablóképek és a várható élettartam között

Több ezer diák évkönyvi fotóját értékelték a szakemberek, majd az eredményt összehasonlították a halálozási arányokkal.

Meglepő összefüggést találtak amerikai kutatók a középiskolai tablóképeken szereplők fizikai vonzereje és a várható élettartamuk között: akiket nem tartanak vonzónak, nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt – írja a hvg.hu.

Az Arizona Állami Egyetem kutatói 8386 wisconsini középiskolát végzett diák adatait elemezték. Hat férfi és hat nő értékelte, hogy mennyire vonzó az arcuk az iskolai évkönyvek fotóin látható fiataloknak, majd a tudósok az eredményt összehasonlították a halálozási arányokkal.

Kiderült, hogy

akiket a legkevésbé vonzónak ítéltek, azoknál csaknem 17 százalékkal volt magasabb a halálozási kockázat az átlagos vonzerejűekhez képest.

Ugyanakkor a vonzó külsejű diákok esetében nem találtak jeleket arra, hogy hosszabb ideig élnének, mint átlagos társaik.

Idős férfi nézi a középiskolai évkönyvét

Fotó: Getty Images

Bár a tanulmánynak vannak korlátai, a szakemberek azzal magyarázzák az eredményeket, hogy a fizikai vonzerő hatással lehet a munkalehetőségekre, a társadalmi kapcsolatokra is, amelyek befolyásolják az általános egészséget és a jólétet.

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy az önértékelés és a mások által értékelt vonzerő pozitív összefüggésben van a társadalmi státussal, az önbecsüléssel és általában a pszichológiai jóléttel. A magas szubjektív jólét pedig akár 4-10 évvel meghosszabbíthatja az életet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top