nlc.hu
Életmód
Ezért bírjuk annyira a takarítós videókat

A takarítós videók függőséget okoznak, mégis állítom, ez a legjobb drog

Szinte hihetetlen, mekkora kultusza lett a takarítós videóknak, ugyanakkor tényleg nagyon hasznos, ha valaki hajlandó ezeknek egy esélyt adni.

Tartozom egy vallomással: takarításvideó-függő vagyok. Az egész a pandémia alatt kezdődött, amikor a négy fal közé szorulva én is az interneten kerestem újabb és újabb szórakozási lehetőséget. Nem vagyok alapból rendmániás – sosem voltam –, de amikor rákaptam ezeknek a videóknak az ízére, akkor valami átkapcsolt bennem – amit azt hiszem, kontrollmániának lehetne hívni –, és most már kifejezetten szeretem, ha tisztaság és rend van körülöttem. (Jó, azért előtte sem evett meg a kosz.) Nem kell, hogy minden patika legyen, de jó érzéssel tölt el, hogy többé-kevésbé rendezett az otthonom, és ezek a videók kifejezetten motiválóan hatnak rám, hogy rendet tartsak magam körül.

Azaz nem csak rám, a műfaj meglehetősen sok ember kedvence. A TikTokon a cleaning, cleantok, cleaningtherapy, declutter vagy cleaninghome (hogy csak a legnépszerűbbeket említsük) hashtaggel ellátott videók között van olyan, ami már a 70 milliós nézettséget is átlépte. Ez nem egy hóbort, hanem egy olyan zsáner, mint a moziban a horror: egészen szép kis kultusz alakult ki körülötte, és ha mi, akik erre rendezkedtünk be, nem kapjuk meg a heti adagunkat, az bizony elvonási tünetekkel jár.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A rend legyen veled!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mitől függ rá valaki ezekre. Röviden azt mondanám, hogy megelégedéssel tölt el, hogyan lesz a kupis konyhából, vagy a vízköves fürdőből újra egy Pinterest-szerű helyiség, és hogy úgy érzem, van ráhatásom a környezetemre. Ám ennél azért többről van szó.

Az agyunk szereti a rendet – magyarázza Kristi Phillips pszichológus. – És tudjuk, hogy ha kevesebb inger van körülöttünk, az segíti az ellazulást.” Rámutat arra, nem véletlen, hogy a rendrakással kapcsolatos tévé- és streamingműsorok is annyira népszerűek. Ezek ugyanis azt az üzenetet közvetítik, hogy gyorsan lehet látványos eredményt elérni, ami reménnyel és pozitivitással tölti el a nézőt, hiszen úgy érzi, ezt ő is meg tudja csinálni.

Ugyanakkor ez még mindig nem magyarázza azt, mitől lett ezeknek ekkora sikere. Mert rendben van, hogy egyfajta motivációt és eredményesség-érzést nyújt, de mitől lehet az, hogy világszinten ez ekkora teret tudott magának hódítani?

Ronda Kaysen, a The New York Times Right at Home: How to Buy, Decorate, Organise and Maintain Your Space című könyv társszerzője a már általam is említett pandémiát „teszi ezért felelőssé”.

Ezek a műsorok az elmúlt négy évben kerültek adásba, egy olyan viharos időszakban, ami nyugtalanította az embereket. Politikailag, és a járvány miatt is tehetetlennek érezhették magukat. A tulajdonuk és az életük feletti irányításért küzdöttek, miközben nem nagyon volt hatalmuk semmi felett. A járvány kezdetén a takarítás és a szervezés még fontosabbá vált az emberek számukra. Az otthon volt az egyetlen biztonságos hely, a külvilág pedig szó szerint érinthetetlen – a rendtartás iránti vágy ezért annyira kielégítő.” A tévéműsoroktól pedig csak egyetlen lépés volt, hogy a TikTokot is meghódítsák ezek a tartalmak.

Depresszió ellen takarítással?

Mivel a képlet nagyon egyszerű – a zűrzavar felszámolásával egy új kezdet elindítása –, ezért Caroline Given terapeuta szerint azok számára kifejezetten hatásos stresszoldó lehet, akik szorongással vagy esetleg depresszióval küzdenek. Ez nyilván nem egy tudományos, pszichológusok által elismert és használt technika, de a szakértő szerint azt látni, hogy valami változás történik, ami kizárólag rajtunk múlik – például felszámolni a tiszta ruhák halmát –, vizuálisan elindít egy gyógyulási folyamatot, és ez hasznos lehet, ha épp egy rosszabb periódusban van az életünk. Nem véletlen, hogy a TikTokon a cleaning my depression room címszó vírusszerűen terjedt el: mindamellett, hogy örömet okoz a nézőknek a változás, ragályossá is válhat, mert azt sugallja, képesek vagyunk kézben tartani az éltünket.

Ez egybecseng azzal, amit fentebb Kristi Phillips pszichológus is említett a rend és az ellazulás közötti összefüggésről. 

A megelégedés érzése mindennél kielégítőbb.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Te melyik archetípus rajongója vagy?

A műfajnak egyébként nagyon különböző altípusai vannak. Egyes videók csak a heti rutint mutatják be, mások a teljes katasztrófát próbálják felszámolni. Ez utóbbit egyébként azért is jó látni, mert az Instagram-féle álvalóság sokszor elhiteti velünk, hogy mások otthona mindig makulátlan, de ez egyáltalán nincs így. (Mennyire jó látni azt, hogy a kétgyerekes anyukánál ugyanolyan káosz van, mint nálunk!) Aztán vannak azok a típusúak, amik nagytakarításra épülnek, főleg tavasszal és ősszel, itt tényleg nincs olyan sarok, ami ne kerülne tüzetesebb átvizsgálás alá. Léteznek azok a típusú videók, ahol nem annyira a takarítás, hanem inkább a szelektálás, pakolás, rendszerezés szentháromságába kalauzolnak el minket. De az abszolút kedvenceim azok, ahol időkorlátot állítanak be, hogy mit lehet adott idő alatt elvégezni.

Én az a típusú takarító(nő-ő) vagyok, aki azért viszonylag könnyen fókuszát veszti, ugyanis általában zenére végzem a dolgom, és egy-egy kedvenc sláger inkább táncra inspirál, mint a pormacskák felszámolására. Ugyanakkor, ha időt állítok, akkor tudom, hogy véges az az intervallum, amit erre fordíthatok, és ha nem végzek, csak a saját szabadidőmet szabotálom. Sőt, jó ideje próbálom inkább a hétköznapokon letudni mindezt, hogy a hétvégét tényleg a pihenésnek és feltöltődésnek tudjam szentelni.

Sasha Hamdani pszichiáter szerint ezek a videók egyfajta ihletadóként hatnak, ugyanakkor óva int mindenkit – és én is ezt teszem – az irreális összehasonlításoktól, hiszen a tartalomgyártók ebből (is) élnek, úgyhogy nem kell mindent elhinni, megvenni, amit ott látunk. Azt mondja, inkább az a fontos, és azt vigyük magunkkal, hogyan lehet az általuk vetített képet a saját szokásainkhoz és rutinunkhoz optimalizálni, hogy azzal megkönnyítsük a saját dolgunkat.

Hidd el, ettől jobban érzed majd magad!

Mivel az egész jelenség mentális szempontból sokat hozzáad az emberhez, így értelemszerűen a fizikailag is hatással van ránk. Kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akik úgy érzik, hogy otthonuk kaotikus vagy rendetlen, magasabb kortizol, azaz stresszhormon szintet mutattak, mint a tiszta otthonú emberek, akik nem mellesleg általában egészségesebben is élnek. Reid Wilson pszichológus, aki könyvet is írt az aggodalmak kezeléséről, azt mondja, logikus, hogy az emberek szorongáscsillapításra találnak ebben a műfajban. Elmagyarázta, hogy a munkamemóriánkban ilyenkor nagyon kevés hely marad az aggodalomnak, így a szorongás is csökken, ezzel pedig a fizikai tünetek is csökkenthetnek, javulhat az életminőség. Szóval, ha eddig nem tetted, akkor talán neked is érdemes elmerülnöd a cleanfluencerek rendezett világában, mert láthatóan nagyon megéri!

Forrás: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top