nlc.hu
Életmód
Az öngyilkosság-megelőzés világnapja

Naponta 5 fiatal hívja fel a lelkisegélyt azzal, hogy véget vetne az életének

Fontos komolyan venni az öngyilkossági szándékra utaló jeleket.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben közel 30 ezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Az alapítványnál – a szeptember 10-i öngyilkosság-megelőzés világnapja kapcsán – elmondták, hogy az ifjúsági lelkisegély-szolgáltatásukat naponta átlagosan 5 fiatal hívja fel azzal a gondolattal, hogy önmaga ellen fordul.

Az elmúlt egy év során a közel 30 ezer megkeresésből 6 ezer szólt különböző félelmekről, szorongásokról, 4 ezer esetben általános lehangoltságról és depresszióra utaló jelekről számoltak be a fiatalok, 3 ezer esetben pedig a magány érzése miatt hívták fel a lelkisegély-vonalat. Több mint 2 ezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, közel 1500 esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Súlyos veszélyhelyzetek esetén személyes segítséget is szerveznek, erre az elmúlt egy évben több mint 100 esetben került sor. Akut öngyilkossági veszély miatt pedig 18 esetben volt szükség a mentők közbeavatkozására.

Azt tapasztaljuk, hogy évről évre több gyerek és család marad a pszichés problémákkal megfelelő ellátás nélkül. Sokszor szembesülünk a beszélgetésekben az öngyilkosság több rizikófaktorával is

 – hívta fel a figyelmet Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

A lelkisegély-szolgálat szerint mindenki tehet az öngyilkosság megelőzéséért, ehhez azonban fontos komolyan venni az öngyilkossági szándékra utaló jeleket, mint például a növekvő lehangoltság, a fokozott reményvesztettség, az erőtlenség, ha valaki nem leli örömét korábban fontos tevékenységekben, visszavonul korábban fontos kapcsolatoktól és a környezettől, öngyilkossági gondolatokat oszt meg, vagy öngyilkossági tervet említ, búcsúüzenetet küld, illetve elajándékozza fontos tárgyait.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top