nlc.hu
Életmód
Történelmet írtak az űrkutatásban: megvalósult az első magánűrséta

Történelmet írtak az űrkutatásban: megvalósult az első magánűrséta

Megvalósult a világ első magánűrsétája, új korszak nyílt az űrkutatásban.

Történelmet írt Jared Isaacman, milliárdos üzletember, aki részt vett a világ első magánűrsétáján a SpaceX Polaris Dawn küldetés keretében. Az esemény során Isaacman és a SpaceX munkatársa, Sarah Gillis, a világűrben sétáltak, ez pedig egy új korszakot nyitott az űrutazás történetében.

Négy órán át tartott a séta

„A Föld innen tökéletes világnak tűnik” – ezek voltak Isaacman első szavai, miközben átlépett az űrbe több órás felkészülés után, melyet szigorú előkészületek előztek meg. Az űrsétát 700 kilométer magasban, az űrhajó védett környezetén kívüli vákuumban tették meg, összesen 4 órán át.

Mérföldkő az űrutazásban

Isaacman és Gillis űrsétája nem csupán a magánűrkutatás történetében jelentős esemény, hanem egy új technológiai mérföldkő is, amely új lehetőségeket nyit az űrkutatás és a magánszemélyek űrutazásának jövőjében. A küldetés során az űrhajósok több mint 40 tudományos kísérletet végeztek, és tesztelték a SpaceX legújabb technológiáit is, például az űrszereléseket és a kommunikációs rendszereket is.

Az űrséta során használt új öltözeteket eddig még soha nem voltak alkalmazták laboratóriumi környezeten kívül, ezért a küldetés során külön figyelmet fordítottak a ruhák működésére és mobilitására. Az út a következő napokban a legújabb űrtechnológiák tesztelésével és tudományos kísérletek elvégzésével folytatódik, mielőtt visszatérnének a Földre. A küldetés lezárásaként a csapat Florida partjainál fog majd landolni néhány nap múlva.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top