YouTube-videókat nézve műtött egy álorvos, meghalt a 15 éves beteg

F.C. | 2024. Szeptember 15.
Amint kiderült a műhiba, egyből felszívódott.

Egy indiai orvost azzal vádolnak, hogy egy 15 éves fiú halálát okozta azzal, hogy úgy műtötte meg, hogy nem értett hozzá. Állítólag YouTube-videókat nézett az operáció közben arról, hogyan kell eltávolítani az epeköveket.

Ajit Kumar Purit, az indiai Saranban található Ganpati Kórház orvosát azzal vádolják, hogy egy helyi tinédzser halálát okozta azzal, hogy megfelelő tudás és készségek nélkül műtötte meg. A családmúlt héten vitte kórházba a fiút, miután többször hányt. A kezelés során ugyan enyhültek a tünetei, de Puri úgy döntött, hogy meg kell műteni, hogy eltávolítsák az epekövet. Miután a tinédzser apját kiküldte a műtőből, az orvos a család beleegyezése nélkül megoperálta, ám a műtét következtében a fiú állapota hirtelen romlani kezdett. A doktor ekkor úgy döntött, hogy át kell szállítani egy másik kórházba, a fiatal páciens azonban útközben meghalt. Amint ez kiderült, az orvos nyomát bottal ütötték.

Ilyen tragédiák időnként előfordulnak, de ebben az esetben a tinédzser családja azt állítja, Purinak jó okat volt a szökésre: nem értett ahhoz az eljáráshoz, amely végül a beteg halálát okozta. Többen is látták, hogy YouTube-oktatóanyagokat nézett az epekő műtéti eltávolításáról az operáció közben.

Amint a műtét után magához tért, a 15 éves fiú erős fájdalomra panaszkodott, majd romlani kezdett az állapota, végül újra kellett éleszteni. Ekkor döntött úgy az orvos, hogy átviteti a tinédzsert egy másik kórházba, ám útközben váratlanul meghalt.

A műhibát okozó doktort feljelentették, a hatóságok pedig várják a boncolási eredményeket. A szökött orvost egyelőre sehol sem találják, így az áldozat családja és a rendőrség is azt gyanítja, hogy álorvos lehet.

Indiában nem ritkák az álorvosok. Az év elején egy, Mumbaiban praktizáló orvosról derült ki, hogy évek óta a felesége orvosi diplomájával „gyógyít”.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version