nlc.hu
Életmód
5 egészséges ital, ha már meguntad a vizet

A legegészségesebb italok, ha már meguntad a vizet

Semmi sem taszíthatja le a trónjáról a jó öreg H2O-t, de ha picit nagyobb ízélményre vágysz, akkor az alábbi italok szuper alternatívát jelenthetnek.

Igen, a folyamatos hidratálás elengedhetetlen az egészségünkhöz és az általános jólétünkhöz. Ezt nem lehet elégszer elmondani. Ahogy azt sem, hogy erre a legjobb választás egyértelműen a víz, amiből úgy napi 8 pohár elfogyasztását ajánlják. Ez csupán a minimum szint, személyenként változik, hogy mi az optimális mennyiség.

De az biztos, hogy már ez is elegendő ahhoz, hogy ha rendszeresen iszod, ráunj a vízre. Hogy ne ragadj benne a monotonitásba, és ízeket és egy kis élvezetet is csempéssz a napi hidratálásba, az alábbi italokat nyugodtan felveheted a rotációba a víz mellé.

Gyümölcsös jégkása

Ha valami gyümölcsösre és frissítőre vágysz, ne a bolt gyümölcslé legyen az első, ami után nyúlsz. Sőt, még az otthoni változat sem az igazi. A préselési folyamat ugyanis csökkenti azokat a rostoknak a mennyiségét, melyek elengedhetetlenek az egekbe szökő vércukorszint megregulázásában.

Ilyenkor tehát inkább friss vagy fagyasztott gyümiket dobj be egy turmixgépbe és vízzel és jéggel készíts belőle egy finom jégkását. Mivel ezúttal valójában szétzúzod a gyümölcsöt, így nem veszítesz az értékes tápanyagokból és rostból.

Kávé

Micsoda meglepetés! A reggeli életerőt adó forró ital – néhány dolog betartásával – még kifejezetten egészségesnek is számíthat. A kávé ugyanis, kutatások szerint segít csökkenteni a 2-es típusú diabétesz és a demencia kialakulásának kockázatát, antioxidánsban gazdag és gyulladáscsökkentő hatása is lehet.

Ezek a jótékony hatások azonban kevésbé tudnak érvényesülni, ha a bögrédben javarészt inkább cukor, édes szirupok és tömérdek mennyiségű tejszín található. Ha egészségesebben szeretnél kávézni, készítsd zsírmentes vagy növényi alapú tejből és idd cukor nélkül.

ital

Fotó: Stephen Zeigler/Getty Images

Kombucha

A vízből, teából, cukorból, baktériumokból és élesztőből készült erjesztett ital természetes módon van tele probiotikumokkal, amelyek segítenek helyreállítani a bélben található jó baktériumok egyensúlyát. Amikor kombuchát iszol, egészséges mikrobákat fogyasztasz, amelyek támogatják az emésztést és a bélrendszer általános egészségét.

Tea

A tea az egyik legnyugtatóbb és leginkább jótékony hatású ital – kalóriamentes és tele van flavonoidokkal, amelyek segítenek megőrizni a szív egészségét. Választhatsz zöld teát, ami tele van antioxidánsokkal és segíthet a vércukorszint szabályozásában. Vagy mondjuk hibiszkuszteát, ami immunerősítő hatással bír, valamint a magas vérnyomás csökkentésében is fontos szerepet játszhat.

Kefir

A kefir sok más fermentált tejtermékhez képest gazdagabb probiotikumokban, és olyan kulcstápanyagok forrása, mint a D-vitamin, a kalcium és a magnézium, amelyek mindegyike támogatja az egészséges csontokat és az egészséges szívet. A kefirről emellett kimutatták, hogy támogatja az egészséges immunrendszert, sőt arra is képes rávenni azt, hogy felvegye a kesztyűt a vírusfertőzésekkel szemben.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top