nlc.hu
Életmód
Egyre nagyobb a nemek közötti szakadék

Két részre szakad a Z generáció? Egyre nagyobb a nemek közötti szakadék

A nemek közötti szakadék mindig is jelen volt a különböző kultúrákban és generációkban, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a Z generáció az ideológiai különbségeknek köszönhetően lassacskán két részre szakad. Alice Evans kutatásában azt vizsgálta, hogy mi lehet az oka annak, hogy míg a fiatal nők egyre progresszívabbak, addig a férfiak egyre konzervatívabbak.

A nemek közötti szakadék amióta világ a világ, mindig is jelen volt a társadalmunkban. Jelen volt a hétköznapokban, az otthonokban, illetve a munkahelyeken is. Fél évvel ezelőtt a Világbank jelentése szerint azonban ez a globális szakadék sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták.

A jelentésből kiderült, hogy a világ egyetlen országa sem biztosít a nőknek a férfiakkal egyenlő esélyeket a munkaerőpiacon. Persze azzal eddig is tisztában voltunk, hogy a munkaerőpiacon a nők számára kedvezőtlenek a feltételek, azonban a nemek közti különbségeket, szakadékot tekintve a Z generáción belül nagyobb változás megy végbe, mint azt gondolnánk.

A Z generációt sok esetben az innovatív ötletek és a progresszív gondolkodásmóddal azonosítják – ami valóban így van –, azonban a jelentésekből az is kiderült, hogy bizonyos kérdésekben sokkal konzervatívabban gondolkodnak, mint az idősebb generáció tagjai. Alice Evans, a Stanford Egyetem vendégoktatója, illetve A nagy nemi különbségek című könyv szerzője erre kereste a magyarázatot. A téma egyik vezető kutatója szerint a válasz abban rejlik, hogy a mai harminc év alattiak körében nagy nemi különbségek tapasztalhatóak. A kutatások alapján, míg a fiatal nők inkább a progresszív gondolkodásmódot erősítik, addig a fiatal férfiak sokkal inkább a konzervatív világnézet mellett “teszik le a voksukat.” A Z generáció ezeknek az ideológiai különbségeknek köszönhetően pedig lassacskán az egy helyett, két generációra szakad. 

Ennek egyik legfőbb oka, hogy az évek során a házasság intézménye is változott 

Alice Evans, a Budapest Forum előadásán elmondta, miszerint kutatásaiból kiderült, a fiatal férfiak többsége továbbra is szkeptikusan nyilatkozik a feminizmusról, sőt… Az Egyesült Államokban például úgy érzik, hogy a fiatal nők túl sok jogot kaptak, a feminista mozgalmak pedig “átestek a ló túloldalára.” Ezt nevezzük ellenséges szexizmusnak. Magyarán, a fiatal férfiak egyre nagyobb aggodalmukat fejezik ki a nők kiváltságaival kapcsolatban. 

„Tanulmányoztam a világ minden egyes társadalmának történelmét és kultúráját. Utaztam és interjúkat készítettem az emberekkel. Megpróbáltam összerakni a kirakós játékot és rájönni, hogy mi is történhetett” – mondta a szerző.

Alice Evans

Alice Evans A nagy nemi különbségek c. könyv szerzője (Fotó: Budapest Forum)

A szakértő szerint ahhoz, hogy a nemek közötti kapcsolatokat vizsgáljuk először meg kell értenünk, hogy változott az elmúlt évtizedekben. Az egyre nagyobb szakadék kialakulásának oka elsősorban a házasság intézményének változásában keresendő. A házasság intézménye azért változik, mert a gazdasági, illetve a kulturális különbségek lehetővé teszik a nők számára, hogy önállóak, önfenntartóak legyenek, ezzel együtt pedig függetlenebbé váljanak. Ez egyúttal azt eredményezi, hogy jobban is válogatnak a férfiak között, hiszen nincsenek rászorulva a külső segítségre, így teljesen más szempontok alapján választanak párt maguknak. 

Alice szerint az emberek általában három okból kötnek házasságot. Ide tartozik a szerelem, a pénz és a tisztelet. 

„Tavaly egy hónapot töltöttem Üzbegisztánban, ahol különböző közösségeket látogattam meg. Például Üzbegisztánban, Törökországban vagy Marokkóban, a házasság elengedhetetlenül fontos a tisztelet kivívásához.”

A nők sok esetben kénytelenek voltak házasságot kötni, hiszen akadtak – és továbbra is vannak – olyan kultúrák, amelyekben csak így tudták kivívni a társadalomban a nekik járó tiszteletet. 

„Ha valaki tisztességes fizetést kap, tud gondoskodni magáról, senki nem szégyeníti és bélyegzi meg, akkor már nem kell pusztán a tisztelet miatt házasodni. Ennek fényében, ha a házasság három ágára gondolunk, a pénz és tisztelet elgyengül. Ez azt jelenti, hogy csak akkor akarunk megházasodni, ha szerelmesek vagyunk.”

Ma már a szerelem a házasság elsődleges motivációja

– összegezte Alice, majd hangsúlyozta, hogy ha a nők pusztán szerelemből házasodnak, sokkal válogatósabbak lesznek, a “párkeresési piacon” a verseny pedig jóval kiélezettebb lesz. Nem véletlen, hiszen olyan férfit keresünk, akivel lehet érdemben beszélgetni, van véleménye és világképe, vannak értékei, aki meg tud minket nevettetni, olykor pedig vigasztalni. Az is bőven elég, ha az előbb felsoroltakat vesszük alapul, hiszen valljuk be, már ez is drasztikusan leszűkíti a kört. 

Házasság Üzbegisztánban

Menyasszonyt fotóznak Üzbegisztánban, Szamarkand történelmi városrészében (Fotó: Oliver Weiken/picture alliance via Getty Images)

Az iskolázottság nagyban befolyásolja a párválasztást 

Ha csak Magyarországot vesszük górcső alá, a fiatal magyar férfiak 23 százaléka szerzett valamilyen felsőfokú végzettséget, míg a nőknél ez az érték 36 százalék. Az adatok alapján pedig ez a növekvő tendencia minden országban jelen van. 

„Tegnap Budapesten bementem egy étterembe, ahol csak Kiosk segítségével lehetett csak rendelni, ahelyett, hogy egy férfi vagy egy nő állt volna ott, hogy kiszolgálja a vendégeket. Egy olyan világban, ahol már a robotok is képesek elvégezni azokat a munkákat, amelyekhez alacsonyabb képzettség szükséges, annak, akinek semmilyen képzettsége nincsen, nagyon-nagyon nehéz dolga lesz a munkaerőpiacon.”

Ezt a folyamatot talán az Egyesült Királyságban zajló folyamatok szemléltetik a legjobban, ugyanis most először fordult elő, hogy több munkanélküli fiatal férfi van, mint nő. Az Egyesült Államokban pedig megnövekedett azoknak a férfiaknak a száma, akik még a szüleikkel élnek. Hogy mi a konklúzió? 

„Egy olyan férfi, aki nem annyira vicces, nem annyira szórakoztató, nem annyira sármos, nem annyira sikeres, lemarad. Ez a kulturális liberalizáció és a gazdasági fejlődés függvénye. A fiatal férfiak arról számolnak be, hogy mindent megtesznek azért, hogy egy nővel beszélgessenek, azonban újra és újra ghostolják őket.”

Ennek hátterében valójában az áll, hogy a nők nem hajlandóak megalkudni. Inkább választják azt az utat, hogy szingliként és gyermektelenül élik hétköznapjaikat, mint azt, hogy a teljes önfeláldozás gondolatával kelljen leélnie egy életet valaki mellett. Az olyan párokat részesítik előnyben, akik támogatják őket, továbbá kiveszik a részüket a mindennapi teendőkből. Hogy mi történik akkor, ha a nemek közt ekkora szakadék alakul ki, arra talán Korea a legjobb példa. A #MeToo mozgalom hatására egyre több fiatal nő érezte úgy, hogy muszáj felszólalni a régóta tartó igazságtalanság ellen. Ez különösen igaz volt Dél-Koreában, ahol továbbra is aktív a nemek közötti egyenlőtlenség és gyakori a  nőgyűlölet.

2016-2017 körül egyre több feminista szereplő emelkedett ki a tömegből, azonban a férfiak túlnyomó többsége azt gondolta, hogy a feminista mozgalom fenyegeti a patriarchátust.

Éppen ezért a feminista mozgalom ellenpólusaként létrehoztak egy szélsőséges koreai csoportot, a Mocking Ment. Ez a szakadék annyira erős volt, hogy még a 2022-es elnökválasztást is befolyásolta. Míg az idősebb férfiak és nők nagyjából ugyanarra a jelöltre szavaztak, addig a fiatal férfiak többsége a jobboldali Emberek Erő párt mögött dőltek el, a fiatal nők pedig szinte egyenlő számban támogatták a liberális demokrata pártot.

Választások Szöulban

Bedobja szavazatát az urnába egy nő, Szöulban, a dél-koreai választásokon, 2022-ben (Fotó: Liu Xu/China News Service via Getty Images)

A nagy szakadékot a közösségi média buborékja is előidézi

A kulturális változások fontos részét a közösségi média alkotja. 

„A közösségi médiában az ember maga választja ki azokat a közösségeket, diskurzusokat, amelyekről beszélni szeretne, amelyből tanulni szeretne. Így a fiatal férfiak egyre nagyobb szabadságot kapnak és egyre többen hallgatnak nőgyülölettel kapcsolatos podcastokat. Ha megnézzük a közösségi médiát, azt láthatjuk, hogy nagyon gyakori kritika az, hogy megkérdezik: a férfiaknak miért kell fizetniük egy ranidért? Gyakran kritizálják a nőket azzal kapcsolatban, hogy túl kapzsik, anyagiasak stb. Rengeteg kritika éri a nők választásait – mondta a kutató, majd azt is hozzátette, miszerint akadnak olyan platformok, ahol már-már démonizálják a nőket.”

Vegyül példának Andrew Tate-et, aki híres a nőgyűlöletéről – és akkor még szépen fogalmaztunk –, ráadásul elég határozott elképzelései vannak a nemek közötti szerepeiről. Ha valaki, akkor ő az a karakter, aki kifejezetten káros a fiatalok számára, mégis nagyon sokan osztják a nézeteit. Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a fiatal férfiak egyharmada szerint Andrew Tate menő. Tehát a brit fiatal férfiak 24 százalékának tetszik az elképzelése a maszkulinitásról és a nőkkel való bánásmódról.

Véleményem szerint ezt részben a fiatal férfiak frusztrációja okozza, mivel sokkal nehezebb dolguk van a társkereső piacon. A sikertelenségnek és a keserűségnek aztán hangot is adnak.

A férfiaknak Andrew Tate, a nőknek pedig Taylor Swift 

Míg a férfiak Andrew Tate nézeteit osztják, addig milliónyi nő számára Taylor Swift jelent példaképet. A tavalyi évben a legtöbbször letöltött dal a Spotifyon Miley Cyrustól a Flowers volt, amely a szingli nők ünnepléséről szólt. Ez már önmagában elég sokat elárul, azonban Taylor Swift nagyon sok szempontból fontos a nők számára. 

„Az Eras Tours minden idők legnagyobb példányszámban eladott turnéja. Azt hiszem, hogy ez sokat elmond a nemek közötti viszonyokról sok országban. Láthatjuk, hogy sok dalszövege dacos és az ellenállást ünnepli, de ennél azért többről van szó. Nem róla, hanem az egyéniségéről szól. Szembeszállt a férfiak uralta iparággal és saját neve alatt újra felvette a régi dalait. Az egész a küzdésről, a közösség ünnepléséről szól.”

Alice kutatásának konklúziója az, hogy a fiatal nők egyre inkább csatlakoznak a progresszív közösségekhez. Közelednek a bevételeik, önállónak és szabadnak érzik magukat, éppen ezért akkor is házasodnak meg, ha valóban szerelmesek. Ennek köszönhetően hatalmas verseny nyílt a társkeresési piacon. Ez a frusztráció pedig visszaköszön a közösségi médiában megtekinthető tartalmakra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top