nlc.hu
Életmód
Az EF English Proficiency Index angol nyelvtudás országlistája

A románok lenyomtak minket, de jobbak vagyunk a szerbeknél és a szlovákoknál

Végre egy pozitív listán láthatjuk Magyarországot, méghozzá egész előkelő helyen. 113 országot vizsgáltak, mi magyarok a 17. helyen végeztünk, közvetlenül Románia és Bulgária mögött, de Szlovákia és Kenya előtt.

Az EF English Proficiency Index listája a vizsgált országokat az angol nyelvtudás mértéke alapján rangsorolja, és természetesen csak azokat az országokat listázza, ahol az angol nem számít anyanyelvnek a lakosságnál. A helyezést az döntötte el, hogy milyen eredményeket értek el az adott országot az EF Standard English Testen. A Pénzcentrum által bemutatott lista szerint az első helyen a hollandok, a másodikon Szingapúr, a harmadik helyen pedig Ausztria végzett.

Szótárak

Angol szótárak (fotó: Matthew Horwood/Getty Images)

Az elért pontszámok átlaga alapján az országokat több kategóriába sorolták. A 600 pont felett végzőknél nagyon magas az angol nyelvtudás mértéke és minősége, ebbe csak az első tizenkét helyett fért be: Horvátország és Görögország még éppen becsúszott a legjobbak közé. A régiónkból egyébként a legjobban a horvátok tudnak angolul: ők a 11. helyen végeztek.

A magyarok 588 pontja a magas minőségű angol nyelvtudás besoroláshoz volt elég, ebbe a kategóriába csak 18 ország tartozik, úgyhogy nincs szégyenkezni valónk. A legrosszabb eredmény a Kongói Demokratikus Köztársaság, Tádzsikisztán, Jemen és Líbia érte el – még 400 pontot sem sikerült átlagban hozniuk a teszten. Európában az angol nyelvtudás mértéke egyébként 2011 óta folyamatos emelkedést mutat. Izgalmas jelenség, hogy 2014-től 2020-ig a nők beszélték jobban az angolt, utána azonban a férfiak átvették a vezetést, bár nem nagy mértékben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top