nlc.hu
Életmód
Visszatérő álmok gyötörnek? A pszichológus elmondta, mi az üzenetük

Visszatérő álmok gyötörnek? Ez az üzenetük a pszichológus szerint

Az ismétlődő álmokkal a tudatalattink üzenhet, hogy valamit fel kell dolgoznunk az életünkben, de nem kell minden esetében mögöttes jelentés keresni.

Ismerős pillanat: kipattan a szemed, felébredsz, és halálfélelemmel, zihálva, izzadtan ülsz az ágyban az éjszaka közepén, mert egy visszatérő rémálom gyötör. Az ismétlődő álmok az alvás természetes részei, még ha időként nyugtalanítóak is. De miért alakulnak ki, és lehet-e tenni az ellen, hogy újra és újra visszatérjenek? Lássuk, mit mondanak a kutatások és az alvásszakértők a jelenségről.

Mi számít visszatérő álomnak?

Nincs pontos definíció arra, hogy milyen gyakoriság mellett neveznek egy álmot visszatérőnek, ha valaki többször éli át ugyanazt vagy nagyon hasonló álmot, azt nyugodtan nevezhetjük visszatérőnek. Lehet, hogy a pontos motívumok vagy az események sorozata kicsit más, de megjelennek ugyanazok a témák és a hasonló érzések. Egy kutatás arra jutott, hogy az amerikaiak 60-75 százaléka élt már át visszatérő álmot.

Ezek a leggyakoribb visszatérő álmok:

  • zuhanás;
  • üldözöttnek lenni;
  • meztelenség nyilvános helyen (vagy hasonló kínos, kiszolgáltatott helyzet);
  • egy szerettünk elvesztése;
  • halál.

Mi okozhat visszatérő álmokat?

Számos oka lehet annak, ha időről időre átéled ugyanazt az álmot, de általában a megoldatlan problémák, feldolgozatlan érzelmek és élmények húzódnak meg a háttérben. Ha bűntudatod van valami miatt, vagy aggódsz valamiért, az könnyen megnyilvánulhat az álmaidban is.

A traumatikus események is kiválthatnak visszatérő álmokat, mint például egy autóbaleset, természeti katasztrófa, bántalmazás vagy erőszak. Az efféle álmok akkor jelenhetnek meg, ha kerülsz egy bizonyos kérdést, feladatot, gondot vagy érzelmet, de akár a fordítottja is kiváltó ok lehet, amennyiben túl sok időt vagy energiát áldozol egy feladatra, emberre vagy érzelemre. De akár az is előidézhet visszatérő álmokat, ha lefekvés előtt egy bizonyos tévéműsort vagy tartalmat nézel.

Mit jelentenek a visszatérő álmok?

„A legjobb esetben is csak találgatni tudunk, hogy mit jelent egy adott álom vagy visszatérő álmok sorozata, de ha egy álom értelmezése valakiben úgy csapódik le, hogy segítséget lát benne, az nagyszerű – mondta a Real Simple-nek Paula Freedman klinikai szakpszichológus. – Egyesek úgy vélik, hogy az álmaik megoldatlan érzelmeket vagy folyamatban lévő élethelyzeteket tükröznek, a konkrétumokat csak az álom részleteinek és az illető életének vizsgálatával lehet meghatározni. Lehet, hogy a tudatalatti így jelzi, hogy itt az ideje feldolgozni egy traumát vagy elvégezni egy feladatot, ami visszatartja az embert.”

Egy ijedt nő fekszik az ágyban, miután egy rémálom miatt felébredt

Fotó: Getty Images

A szakember hozzátette, hogy nem kell görcsösen a mögöttes üzenetet keresni minden visszatérő álomban, előfordulhat, hogy nem jelent semmit. „Néha az álmok csak azoknak a véletlenszerű információdarabkáknak a feldolgozása, amelyeket a médiában látunk-hallunk vagy a nap folyamán tapasztalunk” – magyarázta Freedman. Szerinte a visszatérő álmok nyomasztóak lehetnek, de olykor véletlenszerűek, máskor pedig a tudatalattink módszere arra, hogy közölje velünk, valamit fel kell dolgoznunk az életünkben.

Meg lehet-e akadályozni a visszatérő álmokat?

Ha az életünkben bármilyen esemény szorongást okoz – legyen az egy visszatérő álom vagy bármi más –, a pszichológus azt tanácsolja, forduljunk szakemberhez. Ha az álmok azt jelzik, hogy megoldatlan probléma van az életedben, akkor a terápia segíthet ezek feldolgozásában. És ha ébren rendbe teszed a gondokat, valószínűleg alvás közben sem fognak gyötörni.

Érdemes álomnaplót vezetni, mert így sokkal egyszerűbb azonosítani az ismétlődő álmokat és motívumokat, valamint segíthet az értelmezésben is. Ha naplót vezetünk az álmainkról és összevetjük az életünk eseményeivel, akár még a kiváltó okokat is azonosíthatjuk.

És mit csináljunk, ha zaklatottan felébredünk egy nyomasztó visszatérő álom miatt? Freedman szerint ilyenkor jó megoldás, ha „befejezed a történetet”, egy békés, pozitív lezárást adsz az álomnak. Mielőtt visszaalszol, képzeld el úgy az eseményeket, ahogyan szeretnéd, hogy a történet véget érjen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top