nlc.hu
Életmód

Ezek a leggyakoribb rémálomtípusok

Ez a 11 leggyakoribb rémálom – Nem véletlenül ijesztget minket az agyunk

Üldöznek, menekülnél, de nem bírsz megmozdulni, követ valaki, akinek nincs arca, de tudod, hogy meg akar ölni. Csak néhány példa a legijesztőbb rémálmok típusaiból, amikkel nagy eséllyel már te is találkoztál. Egy elmélet szerint azonban a rémálmok voltaképpen hasznosak, és ma már azt is tudjuk, hogy melyek a leggyakoribb lidércálom típusok.

Az 1700-as évek végén a rémálmot úgy definiálták, mint a „betegséget, amikor az ember álmában azt hiszi, hogy egy nagy súly nehezedik rá”. Ez a meghatározás az An Universal Etymological English Dictionary című kiadványából származik, amelyet először Nathan Bailey adott ki 1721-ben. Bár ez a meghatározás ma már nem gyakran bukkan fel, a rémálmok ma sem veszítettek félelmetességükből, és a modern ember is találkozik velük.

Természetes, hogy időnként mindenkinek vannak lidérces álmai, az emberek 6-7 százalékát azonban rendszeresen gyötrik rémálmok. Tore Nielsen, a Montreal Egyetem pszichiátriai karának professzora szerint ezek gyakran valamilyen traumatizáló esemény újradolgozásai az agyunkban.

A szakemberek arra is rájöttek, hogy a rémálmok fontos szerepet tölthetnek az életünk során. Segíthetnek levezetni a napi feszültséget, és az egyik elmélet szerint az agyunk így készít fel minket veszélyes helyzetekre.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen témák jelennek meg a leggyakrabban a rettegett rémálmokban. Robert & Zadra, 2014-es tanulmányának elkészítése során 331 résztvevő 2-5 hétig jegyezte fel az álmait, ami közel 10 ezer álomfeljegyzést eredményezett.

Ijesztő alak egy rémálomban.

Illusztráció: Getty Images

Ezek alapján kirajzolódott pár visszatérő rémálomtéma:

(Százalékos lebontásban mutatjuk a gyakoriságukat)

  • Fizikai agresszió (48,6 százalék)
    Majdnem a rémálmok felében egy másik személy fenyegető vagy tényleges fizikai támadása szerepelt – ez messze a leggyakoribb rémálomtéma.
  • Személyes konfliktus (21,0 százalék)
    A második leggyakoribb rémálom volt a résztvevők között, amikor rossz élményt élünk meg valakivel, erőszak nélkül. Ilyen például egy intenzív vita, sértés, vagy megszégyenítés.
  • Kudarc vagy tehetetlenség (16,2 százalék)
    Ilyen, amikor álmodban valamilyen borzasztó hibát követhetsz el, amit nem tudsz helyrehozni, de elveszítheted a beszéd vagy egyéb képességedet.
  • Üldözés (11,1 százalék)
    Egy fenyegető erő vagy személy elől menekülni a klasszikus rémálmok egyike. Az üldöző (aki lehet abszurd módon gyors) közelebb kerül, és a rettegés fokozódik, ahogy a menekülés egyre lehetetlenebbnek tűnik.
  • Valamilyen ijesztő lény jelenléte (11,1 százalék)
    Ez lehet egy szellem vagy szörny.
  • Egészséggel kapcsolatos aggodalmak és halál (9,1 százalék)
    Te, vagy valaki, akit szeretsz, rettenetesen beteg lesz vagy megsérül, rosszabb esetben meghal. Tipikus ilyen álom, amikor az álmodónak kitörnek vagy kihullanak a fogai.
  • Balesetek (8,7 százalék)
    Ez a rémálomfajta autóbalesetet, szikláról leesést vagy bármilyen más szörnyű balesetet foglalhat magában. Sokan zuhanás közben riadnak fel az álmukból. Ismerős, ugye?
  • Aggodalom (8,7 százalék)
    Néha előfordulhat, hogy nem tudod, milyen veszély fenyeget, de egyre nő a kényelmetlenség, a rossz megérzés az álmodban.
  • Rovarok/Rágcsálók (6,7 százalék) megjelenése
    Azok az állatok, amelyeket undorítónak vagy félelmetesnek találunk, mint például a patkányok, legyek, pókok vagy kígyók, megjelenhetnek rémálmokban.
  • Katasztrófák (5,5 százalék) 
    Tűz, áradás de lehet a hírekben látott cunami vagy tornádó.
  • Valótlan helyzetek (4,7 százalék)
    Olyan eseményekről szólnak, amik nem történhetnek meg. Például álmodhatsz arról, hogy hirtelen megnő a hálószobád komódja. Ilyen veszély nem nagyon fenyegethet a valóságban.

Bár ezeknek a rémálmoknak egyik típusa sem kellemes, a tanulmány szerzői felhívják arra a figyelmet, hogy a rémálmok nagy eséllyel arra is szolgálhatnak, hogy felkészítsenek minket a valódi életben felmerülő veszélyek kezelésére. A fenyegetésekkel való szembenézés az álmainkban ugyanis segíthet abban, hogy gyakoroljuk az olyan problémákra való válaszadást, amelyek valóban felmerülhetnek az életünk során.

Azonban ez az elmélet nem minden rémálmot magyaráz meg, így további kutatásokra lesz szükség az álmok tartalma és a valós, felmerülő veszélyek közötti lehetséges kapcsolat megértéséhez.

Tudtad?

Egy korábbi kutatásból az is kiderült, hogy a nőknek leggyakrabban az emberi viszonyaikkal kapcsolatban vannak rémálmaik, míg a férfiak legnagyobb valószínűséggel természeti katasztrófákról, üldöztetésről álmodnak. A Montreali Egyetem kutatói 572 résztvevő mintegy tízezer álmát elemezték, melyek közül 572 volt rémálom. Kiderítették, hogy a nők rémálmai gyakrabban végződnek ébredéssel, ami annak tudható be, hogy intenzívebb érzelmi reakciókat váltanak ki, hiszen az álmokban konfliktusokat, megaláztatást, alkalmatlanságot, frusztrációkat élnek meg.

Állítólag azért is tehetünk, hogy minél kevesebb rémálomban legyen részünk. A HuffingtonPost alvásszakértőket toborzott össze, hogy kiderítse, melyek azok a tényezők, amik növelhetik a gyötrő, rossz álmok esélyét. Erről bővebben itt olvashatsz.

(Via: 1,2, 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top