Életmód

Mit tegyél, ha visszatérő rémálmaid vannak?

Miért álmodunk rosszat, és mit lehet tenni ellene? Egy alvásszakértő tanácsai következnek.

Az agyunk néha olyan rémálmokkal áll elő, hogy izzadságban fürödve ébredünk fel az éjszaka közepén, és nincs annyi birka a világon, aminek a számolása közben vissza tudnánk aludni.

Miért vannak a rémálmok?

„A rémálom általában segíteni próbál abban, hogy megoldást találjunk egy kellemetlen élethelyzetre. A visszatérő rémálom egy elhúzódó probléma miatt is lehet, amit még nem sikerült megoldanunk, vagy rávilágít egy olyan viselkedésformára, amivel előidézzük a nehéz helyzeteket újra meg újra az életünkben” – írja Lauri Loewenberg alvásszakértő, hozzátéve, hogy a legtöbb álom nem logikus történet, hanem témák és szimbólumok egyvelege.

A szakértő szerint, ha ezeket a szimbólumokat meg tudjuk fejteni, akkor közelebb kerülhetünk a rémálmok megszüntetéséhez, mert megérthetjük, mit akarnak üzenni. Például, ha folyton mérgező kapcsolatokban találjuk magunkat, jó eséllyel kígyókról álmodunk. Ha konfliktuskerülők vagyunk, és nem nézünk szembe a problémáinkkal, akkor valószínűleg olyan rémálmunk lesz, amiben üldöznek az ellenségeink.

„A rémálmok egy másik gyakori oka, ha valamilyen trauma ért minket. Ilyenkor nem szimbólumokkal, hanem visszajátszással találkozhatunk álmunkban, újra levetítve magunk előtt a traumatikus eseményt.”

rémálom alvás tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Hogyan lehet megszüntetni a rémálmokat?

A megoldás ott kezdődik, hogy elkezdünk foglalkozni a rémálommal és megpróbáljuk megfejteni, hogy milyen üzenetet hordoz. Ha feldolgozzuk magunkban a mélyben meghúzódó okokat, akkor a szakértő szerint a rémálmok is felszívódnak. Ehhez adott gyakorlati tippeket is, hogyan lehet azonosítani a problémát és megszüntetni a rémálmokat.

Írj naplót

A naplóírás akkor is hasznos, ha nincsenek rémálmaid, de ha rosszul alszol, akkor pláne jó ötlet bevetni. Érdemes egy füzetet tartani az ágy mellett, és ha éjjel felébredsz egy rémálomra, akkor gyorsan leírni bele az álmodat. Ezzel megkönnyíted a saját dolgodat, hogy közelebb kerülj az üzenetéhez.

Alakítsd át az álmot

Ha pedig már leírtad az álmodat, akkor az is segíthet, hogy átírod kellemesebb történetre. Ez a technika rendkívül hatásos Loewenberg tapasztalatai szerint abban az esetben, ha valamilyen múltbeli trauma okozza a rémálmokat.

„Amikor ezt a technikát használod, arra kell figyelni, hogy a rémálom minden apró részletét írd le először. Aztán, amikor a legijesztőbb részhez érnél, egyszerűen írj neki egy boldog befejezést.”

Kerüld a képernyőket alvás előtt

El kell felejteni az ágyban tévézést. A szakértő szerint nemcsak a tévé fényével van a gond, hanem a filmekkel is, mert beszivároghatnak az álmainkba, ha közvetlenül alvás előtt nézzük őket. Egy órát javasol képernyők nélkül alvás előtt, tehát se tévé, se telefon, se számítógép, inkább fogj egy könyvet, és olvass, mielőtt elaludnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top