nlc.hu
Életmód
A rizs vagy a tészta egészségesebb?

A rizs vagy a tészta egészségesebb? Most kiderül!

Dietetikus segít eloszlatni a tévhiteket a rizs és a tészta fogyasztásával kapcsolatban, és az is kiderül, melyik az egészségesebb.

A rizs és a tészta a bolygó legnépszerűbb élelmiszerei közé tartoznak, táplálóak, ízletesek, megállják a helyüket főételként vagy köretként is. Változatos hozzávalókkal kombinálhatjuk őket, adhatunk hozzájuk zöldségeket, húsokat, szószokat és mártásokat. De vajon melyik az egészségesebb?

Tápanyagok a rizsben

A rizs és a tészta közös jellemzője, hogy mindkettőnek köztudottan magas a szénhidráttartalma. Ez gyors energiát biztosít a szervezet számára, de közben megemelheti a vércukorszintet – különösen igaz ez a fehér rizsre és a fehér lisztből készült tésztákra. 

„A tésztának és a rizsnek rossz lehet a megítélése, de csak akkor, ha egyszerűen túl sokat eszünk belőlük – mondta a Today.com-nak Patricia Bannan, Los Angeles-i dietetikus. – De ha más tápanyagokkal kevered, akkor nagyon kiegyensúlyozott ételt készíthetsz, és nem lesznek kiugró vércukorszint-emelkedések sem”.

Egy tál rizs a tányéron

Fotó: Unsplash

A szakember szerint ezért a kulcs az, hogy zsírt és fehérjét adjunk a szénhidráttartalmú ételhez, hogy csökkentsük a glikémiás indexet, vagyis annak a mértékét, hogy az ételek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Ilyen kombinációban a rizs és a tészta is része lehet a manapság oly népszerű mediterrán étrendnek.

A rizs világszerte fontos és olcsó alapélelmiszer, alacsony a zsírtartalma, miközben remek forrás a magnézium, foszfor, mangán, szelén, vas, folsav, tiamin és niacin beviteléhez. Bár a rizs glikémiás indexe nagyjából olyan magas, mint a finomított cukoré, emiatt nem kell száműzni az étrendből, hiszen rengeteg hasznos tápanyag található benne, míg a cukor nem kínál ilyen előnyöket. „A rizs fogyasztásának egyetlen hátránya, hogy nagyon könnyű sokat enni belőle, és figyelmen kívül hagyni a többi hasznos fehérjét és zöldséget a tányérodon” – mondta Natalie Rizzo táplálkozási szakértő.

Mennyivel jobb a barna rizs?

A barna rizs olyan teljes kiőrlésű gabona, amely minimális feldolgozáson esett át, nem finomított, így a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. Több mikrotápanyagot, valamint valamivel több fehérjét és rostot tartalmaz, mint a fehér rizs. Elkészítése időigényesebb, mint a fehér rizsé, az íze karakteresebb. Magas rosttartalma miatt lassabb a felszívódása, tovább nyújt teltségérzetet, ráadásul a vércukorszint sem ugrik meg tőle hirtelen. De a fehér rizs és a barna rizs közötti különbség nem olyan óriási, a utóbbi sem „csodarizs”, így aki nem szereti a barna változatot, nyugodtan egyen fehér rizst.

Tápanyagok a tésztában

A tészta természetesen gazdag szénhidrátokban, fehérjében, így egészségügyi szempontból a rizshez hasonló, valamint megfizethető és kényelmesen elkészíthető. De akárcsak a rizsnél, fennáll annak a veszélye, hogy túlzásba visszük az adagok méretét.

Önmagában a tészták szénhidráttartalma nem ad okot aggodalomra, ám ha túl sok tésztát eszünk, a kalóriamennyiség összeadódik, ami súlygyarapodást eredményezhet.

A pontos tápanyagmennyiség a tészta fajtától függően változhat, teljes kiőrlésű esetén például a rosttartalom 5,5 grammra emelkedik. Ezért érdemes teljes kiőrlésű tésztát választani, vagy adjunk hozzá karfiolt, brokkolit, babot vagy más zöldséget, hogy növeljük a rosttartalmat.

Egy tányér paradicsomos tészta az asztalon

Fotó: Unsplash

Az egyetlen lényeges különbség a rizs és a tészta között, hogy a tészta több fehérjét tartalmaz, mutatott rá Patricia Bannan. Ez a fenti táblázatban is látszik, a tésztában nagyjából kétszeres mennyiségű fehérje rejlik.

Akkor most rizs vagy a tészta az egészségesebb?

Összességében mind a rizs, mind a tésztafélék egészséges részét képezik az étrendnek, de érdemes a nem feldolgozott barna rizst választani, tészták esetében pedig teljes kiőrlésű – esetleg hüvelyesekből készült – változatokat. De azzal sincs gond, ha a fehér fajtákat szeretjük, csak ne vigyük túlzásba az adagokat.

A kalóriacsökkentő trükk

Van egyébként egy dietetikusok által is elismert trükk, amellyel mind a rizs, mind a tészta kalóriatartalmát csökkentheted: főzd meg a rizst vagy a tésztát, estére tedd hűtőbe, majd másnap melegítsd meg.

Az ötlet lényege, hogy a hűtés növeli a bélrendszer számára egészséges szénhidrát, az úgynevezett rezisztens keményítő mennyiségét, amelyet a szervezet nem tud megemészteni. Ennek eredményeképpen a több rezisztens keményítőt tartalmazó étel fogyasztása kevesebb kalóriát és szénhidrátot jelent, valamint kisebb vércukorszint-emelkedést okoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top