nlc.hu
Életmód
Otthoni víztisztító berendezések elszennyeződése

Ijesztő dolog derült ki az otthoni víztisztító berendezésekről

A hazai körülmények között egy otthoni víztisztító berendezés nem ritkán többet árt, mint amennyit használ.

A Semmelweis Egyetem (SE) közegészség-tudományi szakértője szerint a legtöbb magyar háztartás indokolatlanul szűri otthoni víztisztító segítségével a csapvizet. A vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések jelentette egészségügyi kockázatok viszont sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét – írta honlapján a SE.

Az otthoni víztisztító berendezések népszerűsége annak ellenére nő, hogy

a magyarországi ivóvizek jó minőségűek.

„Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal, településmérettől függően akár több százszor ellenőrzi minőségét, és az eredményt nyilvánosan közzé is teszi”

– mondta el dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészség-tudományi Tanszékének vezetője.

Sokan már nem létező probléma miatt,

vagy olyan okból vásárolnak ilyen berendezést, aminek a megszüntetésére egyetlen víztisztító berendezés nem alkalmas, tette hozzá.

Magyarországon a víz leginkább geológiai úton szennyeződik. A magyar vízbázisok jelentős részét érintette a kőzetekből származó arzén, de az arzénmentesítő kezelésnek köszönhetően ritka esetek kivételével ez a probléma már nem áll fenn – közölte Pándics.

Ijesztő dolog derült ki az otthoni víztisztító berendezésekről

A nyersvíz és a hálózatra bocsátott víz minősége a vízóráig bezárólag jellemzően kiváló, ezt követően a tulajdonos felelőssége az esetleges kockázatok (például lakáson belüli ólomtartalmú csövekből származó ólomszennyezés) megszüntetése. Sokan azért vásárolnak víztisztító berendezést, mert úgy vélik, a csapvíz mikrobiológiai szempontból nem megfelelő. Ez azonban a közműves ivóvízben ritka.

Maga a

víztisztító azonban hordozhat mikrobiológiai kockázatokat.

Gyakran lépnek fel a készülék nem megfelelő üzemeltetéséből adódó mikrobiológiai problémák. „A víz nem steril közeg, számos mikroszkopikus élőlény fordulhat elő benne, ám ezeknek egészségünk szempontjából nincs jelentősége, ameddig nem teremtünk szaporodásukhoz megfelelő környezetet ” – mondja Pándics Tamás.

Baktériumok akkor szaporodhatnak el, ha nem kellő rendszerességgel, nem előírás szerint cserélik a szűrőket. Az is fertőzés forrása lehet, ha a felhasználó kezéről szennyeződés jut a kézbe fogott szűrőre. A könnyen hozzáférhető elemek megfelelően karbantarthatók, teljes körűen fertőtleníthetők. A nehezen elérhető, zárt elemeken, belső járatokban azonban könnyen elszaporodnak a mikroorganizmusok (nemcsak víztisztító, hanem párologtató, inhalátor berendezéseken is).

„A műanyagokat kifejezetten szeretik a baktériumok,

a nedves, párás környezetben akár kórokozók is megtelepedhetnek. Nem feltétlenül okoznak megbetegedést, de a kockázat fennáll” – mondta Pándics.

Magyarországon valamennyi ivóvízzel érintkező anyagot (csövet, szerelvényt) bevizsgál a hatóság forgalomba hozatal előtt, ám azt, hogy a vízzel érintkezve milyen biológiai anyagok keletkeznek felületükön, egyelőre nem vizsgálják. Az ivóvíztisztító kisberendezésekben a bakteriális növekedést is nyomon követik. Ezek összetett készülékek, rendszerint jóval nagyobb kockázattal, mint a vízhálózatból származó vízé, hangsúlyozza a szakértő.

Gyakori érv a készülékek vásárlása mellett a

Ijesztő dolog derült ki az otthoni víztisztító berendezésekről

kezelt vezetékes víz klóros íze és szaga is.

A készülékek többsége aktív szénnel csökkenti ezeket a hatásokat. Ez az előny viszont eltörpül a készülékek használatából fakadó kockázat mellett.

„Ha zavaró a klórszag, az a megoldás, hogy öntök egy kancsóba vizet, állni hagyom egy negyedórát, és utána iszom meg”

mondta Pándics Tamás. A csapvíz környezetvédelmi szempontból is a legjobb választás. A palackozott ásványvizek szükségtelen környezetterhelést okoznak, a legkedveltebb márkák összetétele nem tér el érdemben az ivóvíztől. Több ásványvizünket ugyanabból a vízműkútból nyerik, ahonnan a csapvizet, mondta Pándics Tamás magyarországi vizes adatbázisok adataira hivatkozva.

Nyomelemek és ásványi anyagok felvételében

a szilárd táplálékok dominálnak, ezeket zöldségekből, gyümölcsökből tudja a szervezet legjobban hasznosítani. Vannak elemek, melyek csapvízből is jól felszívódnak, mint például a kalcium és a magnézium, ezek beviteléhez az ivóvíz – és nem csak az ásványvíz – akár húsz százalékkal is hozzájárulhat.

Kép: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top