

Dan Buettner, a hosszú élet szakértője évek óta kutatja a kék zónákat, vagyis a világ azon területeit, ahol a helyi lakosok az esélyekkel dacolva szokatlanul magas arányban érik meg a 100. születésnapot. E hosszú élettartamban gazdag területek titkainak feltárása során a szakértő számos olyan ételt és italt azonosított be, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a lakosok meghosszabbított élettartamában. Ezek az egzotikus csemegéktől kezdve egészen a mindennapi termékekig terjednek, és bármelyik szupermarketben beszerezhetők.
Ez a 3 ital hatalmas szerepet játszik a kék zónában élők napi étrendjében:
A kávé
Az egyik ilyen termék a kávé. Dan megjegyezte, hogy „bőséges mennyiségben” fogyasztják olyan hosszú életű zónákban, mint Ikaria, Szardínia és Nicoya. Szerinte ez a népszerű ital összefüggésbe hozható a Parkinson-kór alacsonyabb arányával, amit tudományos kutatások is alátámasztanak.
Egy 2000 májusában megjelent tanulmány amúgy szignifikáns összefüggést talált a kávéfogyasztás és a Parkinson-kór kialakulásának valószínűsége között. A kutatók akkor az alábbi következtetést vonták le: „A kutatásaik során egy döntő tényezőre bukkantak: a kávéban lévő koffein a kulcs”. Hangsúlyozták: „Az adatok arra utalnak, hogy a mechanizmus a koffeinbevitellel és nem a kávéban található egyéb tápanyagokkal függ össze”.
A vörösbor
Sokakat meglephet, hogy ez az ital igen népszerű a kék zónák egészségtudatos lakói körében, ahol a mértékletesség a vezérelv. „A legtöbb kék zónában az emberek naponta egy-három kis pohár vörösbort isznak, gyakran étkezéshez és barátokkal” – tapasztalta Dan Buettner.
A szakértők megállapították, hogy a vörösbor, ha felelősségteljesen fogyasztják, jótékony hatással lehet a szív egészségére. Tanulmányok már bebizonyították a vörösbor és a szív egészsége működése közötti kapcsolatot: „A mérsékelt alkoholfogyasztás előnyeit a tudományos szakirodalom széles körben alátámasztja, és ebben a sorban a vörösbor fogyasztása a szívkoszorúér-betegség kisebb kockázatával hozható összefüggésbe”.
A víz
A kutató a vízivás előnyeire is rávilágított: „A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása segít fenntartani a megfelelő vérmennyiséget és elősegíti az optimális vérkeringést“. Hangsúlyozva a hidratáltság fontosságát, megjegyezte: „Az elegendő hidratáltság biztosítja, hogy a vér zökkenőmentesen áramoljon az erekben, csökkentve a vérrögképződés esélyét.”
A víz segít felhígítani a vérben lévő bizonyos összetevők, például a fibrinogén és a vérlemezkék koncentrációját, amelyek részt vesznek a vérrögképződésben.
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock