nlc.hu
Életmód
Veszélyes lehet a maltodextrin? Kiderül!

Tudod,mi az a maltodextrin? Ha nem, akkor ideje jobban megismerned

Ha rendszeresen ellenőrzöd a feldolgozott vagy csomagolt élelmiszerek összetevőit, lehet, hogy találkozták már közöttük a maltodextrinnel. De vajon pontosan mi ez és mennyire kockázatos a fogyasztása?

Az élelmiszergyártók sokféle élelmiszerhez hozzáadják a maltodextrint, mint például az étrend-kiegészítők, joghurtok, energiaszeletek, chipsek, szószok, fűszerkeverékek, gabonapelyhek, mesterséges édesítőszerek, sütemények, rágcsálnivalók, sörök, üdítők.  

Hogyan készül a maltodextrin?

A maltodextrin egyfajta szénhidrát, de intenzív feldolgozáson megy keresztül. Rizsből, kukoricából, búzából vagy burgonyakeményítőből készül. Először megfőzik, majd savakat vagy enzimeket adnak hozzá, melyek tovább bontják. A végtermék egy vízben oldódó, semleges ízű, fehér por. A port adalékanyagként használják a fenti élelmiszerekben, hogy helyettesítse a cukrot, és javítsa azok állagát, eltarthatóságát és ízét.

Előnyei

A maltodextrin gyors energiaforrás lehet. Egy gramm négy kalóriát tartalmaz, ugyanannyit, mint az asztali cukor vagy a szacharóz. A szervezet gyorsan megemészti a port, így biztosít némi „üzemanyagot” az izmoknak. Ez magyarázza, hogy a miért használják nagy mennyiségben energiaitalok és sportitalok készítéséhez. Kemény edzések után hasznos lehet a vércukorszint helyreállításban.

A maltodextrin egy formája – a Fibersol-2 – hatékonyan akadályozza meg az emberi vastagbél-tumorsejtek növekedését. Ennek oka az lehet, hogy elősegíti a bakteriális erjedést és javítja az emésztést.

Illusztráció: Getty Images

Lehetséges egészségügyi kockázatai

Ha túl sok maltodextrint tartalmazó élelmiszert fogyasztasz, az étrended minősége valószínűleg nem lesz megfelelő. Túl sok cukorhoz és kevés rosthoz fogsz jutni. Az ilyen étrend növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a súlygyarapodás és a magas koleszterinszint kockázatát.

A maltodextrin glikémiás indexe (GI) magasabb, mint az asztali cukoré. Ez azt jelenti, hogy az azt tartalmazó ételek fogyasztása után megugorhat a vércukorszinted. A hirtelen vércukorszint-emelkedés az inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedők számára súlyosa ártalmas lehet.

A maltodextrin befolyásolhatja a bélbaktériumok egyensúlyát is. Korai stádiumban lévő kutatások arra utalnak, hogy a maltodextrin csökkentheti a jó baktériumok számát és növelheti a káros baktériumokét. Ez károsíthatja a bélrendszert és növelheti a gyulladásos bélbetegségek kockázatát. A por fokozhatja a szalmonella baktériumok túlélését is. Ez gasztroenteritiszt és más gyulladásos állapotokat okozhat. 

Ha nagy mennyiségben fogyasztasz maltodextrint, az gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhat. Ezek közé tartoznak a bélgázok, a és a hasmenés. Tanulmányok szerint allergiás reakciókat, például görcsöket és bőrirritációt is kiválthat. A por előállításának folyamata során ugyanis minden fehérjét eltávolítanak, beleértve a glutént is, de nyomokban még mindig megtalálható lehet benne. Ez veszélyes lehet a számodra ha gluténérzékenységben vagy cöliákiában szenvedsz.

A maltodextrin egy egyszerű szénhidrát, amely nem biztosít tápértéket. Jelentős mennyiségben történő fogyasztása súlygyarapodáshoz is vezethet.

Bár a szakértők szerint a maltodextrin biztonságos, de mint a fentebbiekből kiderül, a fogyasztása bizonyos kockázatokkal járhat. Amennyiben cukorbetegségben vagy cöliákiában szenvedsz, illetve ha érzékeny az emésztőrendszered, fogyassz helyette egészségesebb alternatívákat, mint a pektin, a datolya vagy a méz! 

via

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top