nlc.hu
Életmód

Nem csak gusztustalan, hanem veszélyes is – Ez történik az étellel, ha rászáll egy légy

A legyek nem örvendenek különösebben nagy közszeretetnek: ami nem is csoda, hisz többnyire elég bosszantóak, gusztustanok, sőt, akár emberre veszélyesek tudnak lenni.

A közönséges házilégynek nincs mérge vagy fullánkja, táplálékát békés, habár nem különösebben gusztusos módon szerzi meg: más élőlények végtermékében és szemetében hempereg. Mivel az állatnak természetesen fogai sincsnek, hanem csak egy ún. csücsörítő, nyaló-szívó szájszervével folyékony táplálékra van szüksége. (egyik alfaja, amelyről mi is írtunk korábban, pedig imád berúgni és szexelni)

A legyenek arra is van egy remek megoldásuk, ha folyékony halmazállapotú táplálék éppen nincs elérhető közelségben: a szilárd ételt a nyálával vagy a regurgitált begytartalmával (egyszerűbben fogalmazva: a hányásával) higítja fel. A nyálában és az epéjében lévő vegyületek lebontják az táplálékot, így az olyan könnyedén szürcsölhetővé válik, mint egy turmix.

Szóval a légy egyrészt lehányja a táplálékot, másrészt pedig eközben rendszerint könnyít is magán, vagyis, mondjuk úgy, székel. És ha ez még nem lenne elég: ha egy nőstény rovarról van szó, akkor nagy valószínűséggel még tojásokat is rak a procedúra alatt, mert miért ne. Ezt már tényleg lehetetlen tovább fokozni.

Légy

Egy közönséges házi légy (fotó: Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)

Mindez elég undorító, de végső soron ártalmatlan lenne, ha a legyek csak emberi étkeket fogyasztanának. De sajnos szó szerint bármit megesznek a rothadó szeméttől az állati ürülékig, és eközben rengeteg kórokozóval érintkeznek. 

Ahogy Jeff Scott, a Cornell Egyetem entomológusa nyilatkozta a Daily Mailnek: „A házi legyek összevissza reptetnek magukon minden undorítóbbnál undorítóbb patogén mikroorganizmust, amit csak el lehet képzelni. Bármit, ami egy állatból kijön, például baktériumokat és vírusokat, a legyek átveszik, és lerakják a szendvicsedre”.

A szakértők becslése szerint a kifejlett házi legyek több mint 100 különböző betegséget és parazitát képesek átvinni, a szalmonellától és a tuberkulózistól kezdve a galandférgekig.

Szóval, akkor érdemes kidobni minden olyan ételt, ami leszállópályaként szolgált egy légy számára?

Elméletileg igen. Egy viszonylag friss kutatás során DNS-szekvenálási technológiával vizsgálták  a házi légy testében, illetve testfelületén található mikrobákat, amelyből kiderült, hogy a rovar teste 351 baktériumtípusnak ad otthont, vagyis jóval nagyobb (és veszélyesebb) mennyiségnek, mint korábban gondolták. Ezek jelentős része pedig a lábaikon tapad meg, és így kerül át egyik helyről a másikra –  mondjuk egy dögkútból a vacsoránkra. Szóval, aki nem akar kockáztatni, az ne fogyasszon olyan ételeket, amelyekkel akár egy kósza légy is érintkezett. De mivel ezt a gyakorlatban meglehetősen nehéz kivitelezni, a legegyszerűbb, ha inkább nem is gondolunk rá.

 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top