
Sokan gondolják, hogy a tojás a fehérjebevitel alfája és omegája, pedig van élet a rántottán túl is. Egy tojásban nagyjából 6 gramm fehérje található, ami nem rossz, de egyáltalán nem verhetetlen. Meglepően sok növényi és állati eredetű étel akad, ami jóval több fehérjét tartalmaz, ráadásul nem ritkán egészségesebb is.
Ételek, amiknek magas a fehérjetartalma
1. Földimogyoró
Akár natúran, pörkölve vagy mogyoróvajként fogyasztod, a földimogyoró remek fehérjeforrás: 25 gramm fehérje található 100 grammos adajában. Valójában még egy szelet steaknél is sűrűbb fehérjében. Keverheted turmixba, zabkásába, salátába vagy wokba is.
2. Tofu
A szilárd tofu 20 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, és nem csak a vegetáriánusok kedvence. Emellett jó kalcium-, vas-, magnézium- és káliumforrás, B-vitaminokkal együtt.
3. Görög joghurt
A natúr, zsírszegény görög joghurt 10 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammban. Egy tipikus kis doboz (kb. 170 g) viszont 16–20 grammot is ad. Fermentált, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a laktózra – plusz tele van probiotikumokkal.
4. Quinoa
A quinoa teljes értékű növényi fehérje, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. 14 gramm fehérje van 100 grammjában, és gluténmentes is.
5. Túró
Igazi klasszikus, mely remek fehérjeforrás: 13 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammja, méghozzá sok kalciummal, ásványi anyagai pedig a diétás étrendet is remekül támogatják.
6. Parmezán
A sajtok csúcsa fehérjeügyben: 38 gramm/100 g, bár sóban és zsírban nem éppen szegény. Cserébe teljes tejfehérje, sok lizin aminosavval és kalciummal, melyek mind segítenek az izmok és csontok egészségében.
7. Konzerv tonhal
A halkonzervek most népszerűbbek, mint valaha. Nem véletlenül. A konzerv tonhal 27 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, és emellett gazdag omega‑3 zsírsavakban is.
8. Csirkemell vagy pulykamell
A legegészségesebb húsfélék közé tartoznak: 24–31 gramm fehérje van bennük 100 grammonként, kiváló arányban a zsírhoz képest. Könnyen emészthetők, jól hasznosulnak, és minden fogáshoz illenek grillezve, sütve vagy párolva is.