nlc.hu
Gasztro

4 gyors hétköznapi kaja, ha van egy-két tonhalkonzerved

Van otthon tonhalkonzerved? 4 gyors és szuperjó hétköznapi étel konzerv tonhalból

A tonhalkonzerv igazán praktikus kiszerelésű, gyakorlatilag semmi munkánk nincsen a hallal. De mennyi finomságot készíthetünk belőle! Négy gyors recept következik a dolgos hétköznapokra.

A konzerv tonhalra szabályosan rá lehet kattanni. Nem kell friss hal után mászkálni, és azt gyorsan elkészíteni. Nem kell a mélyhűtött hallal bíbelődni. Egy szálkamentes, jó minőségű hal „húsa” áll rendelkezésünkre, borzasztó kényelmes kiszerelésben.

Ez esetben érvényes, hogy minél jobb minőségű tonhalat veszünk, annál teljesebb „húsdarabok” állnak majd rendelkezésünkre az olcsóbb konzervek rejtette vacak resztli helyett.

Választhatunk vízben, napraforgóolajban, olívaolajban és szószban eltett halkonzervek közül is – ki mire esküszik. A lényeg, hogy a receptek készítésekor számoljunk ezzel is. Az olajat le is lehet önteni a halról, de a jobb minőségű olajat akár fel is használhatjuk a készítendő ételbe. Száz és száz étel készülhet tonhalkonzervből, mi most négy receptet hoztunk.

Tonhalkrém – az alaprecept

A házi tonhalkrém nagy találmány. A halon kívül gyakorlatilag minden hozzávalóját kihagyhatjuk, úgy is finom lesz. Ha nincs épp otthon majonéz, mustár vagy újhagyma, ezek egyike nélkül is nyugodtan belekezdhetünk. További alapanyagokkal is gazdagíthatjuk, ugyancsak jó hozzá a krémsajt, mascarpone, görög joghurt; a lila hagyma, vöröshagyma, fokhagyma, de sokan egy kevéske ketchuppal adnak pluszt ízt neki. Mi egy ezerszer elkészített alapreceptet adunk meg, bátran variáljátok!

NLC tipp: Laktatóbbá és táplálóbbá tehetjük a krémet, ha egy-két főtt tojást is hozzáadunk. Az apróra vágott főtt tojásokat keverjük csak a krémhez!

Tonhalkrémes kenyér

A végtelenségig variálható / Fotó: wideonet, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 db 80 grammos tonhalkonzerv
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • Néhány szál újhagyma vagy snidling
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • Ha vizes alapú konzervet használunk, adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat is
  • + Kenyér, péksütemény, amire kenhetjük

Elkészítése:

  • Mossuk meg és vágjuk apróra a hagymát.
  • Egy kisebb tálban keverjük össze a hozzávalókat, villával törjük át a tonhalat. Ha olajos konzervet használunk, öntsük rá a konzervből az olajat is.
  • Egy kis pihentetés jót tesz neki fogyasztás előtt.

Egészséges fasírt tonhalból

Fasírtot sokkal több konyhai alapanyagból készíthetünk, mint a megszokott darált sertéshús. Nagyon ízletesen el lehet készíteni a pulykafasírtot, csirkefasírtot, és igazi különlegesség a bárány- vagy a lazacfasírt. A tonhal is alkalmas erre, mi pedig a számtalan recept közül egy olyat hoztunk el, amibe nem kerül áztatott zsemle vagy krumpli sem (úgy krokettszerű lesz). Egy kis morzsát azért használunk hozzá, hogy legyen tartása a fasírtoknak, de csak nagyon keveset. Így tehát nem túlzás, valóban szuperegészséges fasírtot süthetünk, főleg, ha nem tocsog az olajban.

NLC tipp: Ha a hagyományos zsemlemorzsa helyett pankót használunk, még ropogósabb, jobb állagú fasírtokat kapunk.

Tonhalfasírt egészséges körettel

Bulgurral, friss zöldségekkel / Fotó: elena_hramowa, Getty Images

Hozzávalók:

  • 3 db 80 grammos tonhalkonzerv
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Fél csokor petrezselyem
  • Só, őrölt bors ízlés szerint
  • Olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

  • Öntsük le a tonhalról a vizet vagy az olajat. Csak magát a halhúst használjuk.
  • Tisztítsuk meg, és törjük át nyomón vagy aprítsuk fel késsel a fokhagymát. A megmosott petrezselymet is aprítsuk.
  • Egy keverőtálban villával törjük át a tonhalat, majd elegyítsük az összes hozzávalót a zsiradékon kívül. A tojás egyben mehet bele.
  • Formázzunk fasírtokat a kapott masszából, kb. 6-8 darabot kell kapnunk.
  • Hevítsünk olajat vagy zsírt a sütéshez, majd a fasírtokat erős közepes lángon oldalanként 2-2 perc alatt ropogósra sütjük.

Tejszínes-tonhalas tészta

A tonhal azért is jolly joker, mert remekül illik hozzá a paradicsomos szósz, a majonéz, a natúr joghurt, a mascarpone – és nem utolsósorban a tejszín is. Egy összetevőiben – és azok tápértékében – egészen komplex ételt állíthatunk össze a tonhalból, többféle zöldségből és tésztából.

NLC tipp: Még krémesebb, könnyedebb lesz a tejszínes tésztánk, ha főzőtejszín helyett habtejszínt használunk hozzá.

Serpenyős tonhalas tészta

Egy nagy tál tavasz / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 db 80 grammos tonhalkonzerv
  • 50 dkg campanelle pasta vagy más olasz tészta (egy személyre 10-12 deka nyers tésztát szoktunk számolni)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 25 dkg brokkoli
  • 15 dkg zöldborsó
  • 8 szem koktélparadicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Fél csokor petrezselyem
  • Csapott mokkáskanál szerecsendió
  • Ízlés szerint kakukkfű
  • Só, frissen őrölt bors, chilipehely ízlés szerint
  • Ha vizes alapú konzervet használunk, adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat is

Elkészítése:

  • Forraljunk vizet, sózzuk be, majd a tésztát főzzük ízlésünk szerinti puhaságúra. Egy fél merőkanállal merjünk ki a sós tésztafőző-vízből.
  • Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, és vágjuk fel apróra.
  • Egy magas falú serpenyőben a konzervekből leöntött olajon (vagy más olajon) kis-közepes lángon futtassuk meg a fokhagymát.
  • Kis vizet tegyünk rá, és kezdjük párolni a brokkolit és a borsót, de csak félig puhára.
  • Adjuk hozzá a leszűrt tésztát, a főzővizet, a félig párolt zöldségeket és a tejszínt. A főzővízbe belefőtt keményítő segíteni fog besűríteni egy kicsit a tejszínt. Jöhet rá a szerecsendió, ízlés szerint kakukkfű.
  • Villával lazítsuk meg a tonhalat, hogy ne maradjon egyben a hal húsa. Szedjük rá a halat a tésztára. Lágy mozdulatokkal forgassuk össze a tonhalat a zöldséges tésztával.
  • Mossuk meg a paradicsomokat és a petrezselymet. Vágjuk ketté a paradicsomokat; kézzel, késsel vagy ollóval aprítsuk össze a friss petrezselymet. Tegyük a tésztára. Végül frissen őrölt borssal ízesítsük!

Hideg tésztasaláta tonhallal

A fenti tonhalas tészta is egy gyors és egyszerű recept, de ez a hideg tésztasaláta még annál is szimplább. Jó példa arra, hogy úgy is ehetünk finomat a mindennapokban, hogy nem gondoljuk túl, és nem szerepel tucatnyi összetevő egy receptben. Persze, ha kéznél van egy kis olívabogyó, csemegekukorica, konzervbab, kígyóuborka vagy savanyú uborka, édes paprika (kaliforniai vagy kápia), ezekkel a zöldségekkel is dúsíthatjuk a salátánkat. Ha nyersen tesszük bele őket (illetve a konzervek előre készítettek), a saláta készítési ideje is csak néhány perccel lesz több.

NLC tipp: Ahogyan írtuk is, a hűtőnk-kamránk tartalmából bátran válogathatunk még hozzávalókat a salátához. Egy azonban ne maradjon ki, a paradicsom. Így lesz lédús, friss.

Hideg tésztasaláta tonhallal

Olasz módi: a hideg tésztasaláta mindig mentőörv / Fotó: papkin, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 db 80 grammos tonhalkonzerv
  • 50 dkg fusilli tészta (egy személyre 10-12 deka nyers tésztát szoktunk számolni)
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé (ha nincs, pár csepp almaecet)
  • Fél csokor petrezselyem
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • Ha vizes alapú konzervet használunk, adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat is

Elkészítése:

  • Forraljunk vizet, sózzuk be, majd főzzük ízlésünk szerinti puhaságúra.
  • Mossuk meg a paradicsomokat és a petrezselymet. Vágjuk ketté a paradicsomokat; kézzel, késsel vagy ollóval aprítsuk össze a friss petrezselymet.
  • Ez esetben tényleg az a legjobb, ha nem tasakos, hanem frissen őrölt borsot tekerünk a tésztánkra. A frissen facsart citromlé és a petrezselyem is frissíteni fogja az ízeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top