Gasztro

Tofuval az egészségért és a szépségért?

A tofut lehet szeretni vagy gyűlölni, de azt tudnunk kell, hogy mértékkel fogyasztva jótékonyan hathat a szervezetünkre, egészségünkre. A mindennapi étrendbe pedig egyáltalán nem bonyolult beilleszteni, mivel semleges ízének köszönhetően szinte bármi helyettesíthető vele.

A vegán életmód és étrend egyik legnépszerűbb alapanyaga a tofu, amelyet a thai és a kínai konyha is előszeretettel használ. Nem véletlenül, mivel számos jótékony hatással bír szervezetünkre, anyagcserezavar esetén kifejezetten ajánlott, de segít kordában tartani a koleszterinszintet, és csökkenti a menopauzával járó kellemetlen tüneteket.

Tofu a sztár?

Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a vegán életmód egyik ki nem mondott szimbóluma lett, hiszen tofut fogyasztva elmondhatjuk, hogy étkezésünkhöz semmilyen formában nem használjuk ki (se közvetetten, se közvetlenül) az állatvilágot.

Szuper élelmiszer

A tofu alapja a szójababból nyert szójatej, ami növényi fehérjében, vitaminokban (B és E), folsavban, ásványi anyagokban (kalcium, nátrium, magnézium) és nyomelemekben (cink, vas, réz, szelén) is gazdag. Esszenciális aminosavtartalma miatt kitűnő húspótló. Így tofu fogyasztásával csökkenteni tudjuk a koleszterinszintet is. De túlsúly esetén is ajánlott, hiszen a sajtok, vörös húsok helyett fogyasztva a tápanyagbevitel megtörténik, de alacsony kalóriatartalma miatt a tofu nem hizlal.

Átsegíthet a menopauzán

A szójaalapú termékek, így a tofu is nagy mértékben tartalmaz fitoösztrogént, amely a nem ösztrogénhez hasonló hatású növényi vegyület. Rendszeresen, de mértékkel fogyasztva sokkal enyhébb tünetekkel segítheti át a nőket a változó koron.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top