Gasztro

Tényleg egészségesebb barna rizs, mint a fehér?

Mióta úgy tudjuk, hogy a barna rizs egészségesebb, a fehér rizsre a diétánk mumusaként tekintünk. Tényleg ekkora különbségről lenne szó?
Tényleg egészségesebb barna rizs, mint a fehér?

 Az első kérdésre, hogy egészségesebb-e a barna rizs, a válasz abszolút az igen. A különbséget a barna és a fehér rizs között a feldolgozásuk módja adja. Mivel a barna rizs kevésbé feldolgozott termék, több tápanyagot és kevesebb konzerválóanyagot tartalmaz, mint a fehér. Olyan tápanyagokról van szó, mint a mangán, a szelén, a magnézium vagy a rostok. További előnye, hogy tovább okoz teltségérzetet, mint a fehér rizs, így kiváló diétás étel.

Ennek ellenére nem kell visszautasítanod egy szusitekercset, ha fehér rizsből készült! A fehér rizs például könnyebben emészthető, mint a barna. De a lényeg, hogy ritka, hogy magában ennénk meg egy tál rizst: mivel inkább köretként, zöldségekkel vagy szusi formájában fogyasztjuk, nem kell betegesen odafigyelnünk, hogy fehéret vagy barnát eszünk. 

A fehér rizst összefüggésbe szokták hozni a cukorbetegséggel, mivel a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe. Erre azonban rácáfol az ázsiai népek példája, akik évezredek óta fogyasztanak fehér rizst, és összességében alacsony náluk a cukorbetegségi ráta. Akkor most mit tegyünk?

A megoldás, ha mértéket tartunk. Ha tehetjük, válasszuk a barna rizst, de ha fehér rizs kerül elénk, akkor se essünk kétségbe!

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top