A tápanyagokkal teli zab-lenmagos víz természetes löket a szervezetünk számára. Elég, ha naponta egy pohárral fogyasztasz belőle, hogy érezd a jótékony hatásait. Nagyszerűen helyettesíti a reggeli kávét és még a fogyásban, illetve az egészséges testsúly megtartásában is segít.
Ahogy a nevéből is kiderül, az ital fő összetevői a lenmag és a zabpehely, mely egy igazi szuperélelmiszer. Kiváló B-vitamin-, E-vitamin- és C-vitamin-forrás. Mindezeken felül magnéziumot, cinket és foszfort is tartalmaz.
A zabpehely és a lenmag gazdag oldható rostokban , amelyek hatékonyan támogatják az emésztőrendszer működését, szabályozzák a bélperisztaltikát és segítenek fenntartani a teltségérzetet. Ezenkívül a rost csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét is. A lenmag az omega-3 zsírsavak forrása is, amelyek elengedhetetlenek a szív és az agy egészségéhez. Segít csökkenteni a szervezetben fennálló a gyulladásokat is. Az áztatott lenmag körül képződő gélszerű massza védi a gyomor és a belek nyálkahártyáját.
A zab-lenmagos víz rendszeres fogyasztása a bőr, a haj és a körmök egészségét is támogatja.

Fotó: Getty Images
Készítsd el!
Az ital valóban egyszerűen elkészíthető, azonban érdemes megjegyezni, hogy némi előkészületet igényel, ugyanis a zabpelyhet és a lenmagot be kell áztatni . Ez lehetővé teszi, hogy a keményítő lebomoljon, és értékes oldható rostok béta-glükánok szabaduljanak fel. Ezáltal az ital könnyebben emészthetővé válik, így a szervezet jobban felszívja az összes tápanyagot. Emellett a jellegzetes lenmaggél is felszabadul.
Hozzávalók:
- 50 g zabpehely,
- 2 teáskanál őrölt lenmag
- 500 ml víz
Így készül:
- Forralj fel a vizet, és hagyd langyosra hűlni!
- Szórd a zabpelyhet és a lenmagot egy kancsóba, nagy befőttesüvegbe vagy fazékba!
- Önts rájuk vizet, keverd össze, és tedd félre hűlni!
- Miután kihűlt, legalább 10 órára tedd a hűtőbe!
- Ezután turmixold össze, majd finom szűrőn szűrd le!
- Ízlés szerint mézet is adhatsz az italhoz.
Ne feledd azonban, hogy ez az ital csak az egészséges és kiegyensúlyozott étrend támogatása, nem pedig helyettesítője.