nlc.hu
Életmód

Mire jó a sárgarépalé fogyasztása?

Ha eddig csak narancslevet ittál reggelire, ideje kipróbálnod a sárgarépalevet is. A tested imádni fogja.
Sárgarépalé hatása

A friss gyümölcs- és zöldséglevek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy több vitamint csempésszünk a mindennapjainkba. A klasszikus narancslé vagy zöld turmix mellett a sárgarépalé is igazi tápanyagbomba, amire talán nem is gondolnál elsőre.

Mi minden van egy pohár sárgarépalében?

A sárgarépa tele van értékes anyagokkal. A Spanyol Táplálkozási Alapítvány (FEN) szerint magas A-vitamin- és karotinoidtartalma miatt különösen hasznos. Egy közepes méretű répa már majdnem a teljes napi A-vitamin-szükségletünket fedezheti.

Emellett C- és B6-vitamint, szénhidrátokat, rostokat, fehérjét és kisebb mennyiségben vasat, jódot, valamint káliumot is tartalmaz. 100 gramm sárgarépa körülbelül 40 kalória, 2,9 gramm rost és 0,9 gramm fehérje, tehát nem csak egészséges, de alakunkat is óvja.

Bár a zöldségeket és gyümölcsöket a legjobb egészben fogyasztani, hiszen így több rost marad bennük, a sárgarépalé remek alternatíva lehet azoknak, akik inkább az italok rajongói.

És mit tartalmaz egy pohár sárgarépalé?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján 250 ml sárgarépalében található:

  • 94,4 kalória
  • 210 g víz
  • 2,24 g fehérje
  • 0,354 g zsír
  • 1,89 g rost
  • 9,23 g cukor

A turmixolás ugyan csökkentheti egyes tápanyagok mennyiségét, de a sárgarépalé így is megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a lutein és a zeaxantin, amelyek segítenek felvenni a harcot a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben.

Ezért érdemes beiktatni a napi rutinodba

Egy kutatás, amit a Texas A&M–Kingsville Egyetem Humán Tudományok Tanszéke végzett, azt vizsgálta, hogy napi 250 ml friss sárgarépalé hogyan hat a szervezet antioxidáns védelmére és a szív-érrendszeri kockázatokra. Az eredmény meggyőző: ez a napi mennyiség erősítheti a szervezet védelmét az oxidatív stresszel szemben, miközben nem emeli meg a koleszterin- vagy trigliceridszintet.

A sárgarépalé legfontosabb előnyei

  • Támogatja a májat: A béta-karotin csökkentheti a májgyulladást, így segítheti a szerv működését.
  • Hidratál: Magas víztartalma (kb. 90%) és káliumtartalma miatt különösen jó edzés után vagy kánikulában.
  • Jót tesz a szemnek: Az A-vitamin, a béta-karotin és a lutein is hozzájárul a látás egészségéhez.
  • Csökkentheti a daganatos betegségek kockázatát: Poliacetilén- és karotinoidtartalma révén segíthet bizonyos típusok megelőzésében.
  • Szívbarát: A kálium és antioxidánsok csökkenthetik a vérnyomást, és mérsékelhetik a stroke kockázatát.
  • Szépség belülről: A béta-karotin természetes fényvédőként viselkedik, míg a C-vitamin segíti a bőr regenerálódását.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top