nlc.hu
Életmód

Zöld kaliforniai paprika vs. piros kaliforniai paprika: melyik az egészségesebb?

Gondolkodtál már te is azon, hogy vajon a zöld vagy a piros paprika között mi a különbség? Most eláruljuk és azt is, melyik tesz jobbat az egészségednek.
kaliforniai paprika

A frissáru-részlegen egymás mellett sorakozó zöld és piros kaliforniai paprika valójában ugyanaz a zöldség – csupán más érettségi állapotban szedték le őket. Ez számít? Igen – a szedés időpontja befolyásolja az ízt, a színt és még a tápanyagértéket is, ami akár azt is meghatározhatja, melyiket érdemes a kosaradba tenned.

Kaliforniai paprika: az érettség titka

Akárcsak a paradicsom, amely zölden kezd és pirosra érik, a kaliforniai paprika is hasonló utat jár be. Minden paprika zöldként indul, majd a növényen érve a színe megváltozik – zöldből sárgává vagy narancssárgává, végül pedig élénk pirossá válik. A paradicsommal ellentétben azonban a paprika a leszedés után már nem érik tovább, így a boltban vásárolt szín megmarad.

A zöld paprikák színüket a magas klorofilltartalmuknak köszönhetik. Ahogy érnek, a klorofill lebomlik, és helyét átveszik a karotinoidok – olyan növényi pigmentek, amelyek komoly egészségügyi előnyöket nyújtanak.

Ezek a karotinoidok adják a piros paprikák élénk színét és extra tápanyagtartalmát:

  • Likopin – erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a károsodástól, és csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát.
  • Zeaxantin és lutein – antioxidánsok, amelyek támogatják a szem egészségét, és védelmet nyújthatnak a makuladegenerációval és szürkehályoggal szemben.
  • Béta-karotin – a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, a bőr, az immunrendszer és a növekedés szempontjából.

Talán észrevetted, hogy a zöld paprika íze enyhén kesernyés, míg a piros édesebb. Ennek oka, hogy érés közben a keményítők természetes cukrokká alakulnak, ami édesebb ízt eredményez.

Nem kell aggódni – ezek természetes cukrok, nem azok, amelyeket csökkenteni kellene. Ugyanakkor emiatt a piros paprika picit magasabb szénhidráttartalommal és energiatartalommal bír, mint a zöld. A piros paprika további előnye, hogy kicsit több rostot tartalmaz, akár hétszer több folátot és kétszer annyi C-vitamint, mint a zöld.

Melyik a jobb: zöld vagy piros paprika?

Őszintén szólva minden paprika (és zöldség általában) jót tesz az egészségnek. De ha a lehető legtöbb tápanyagot szeretnéd kihozni a vásárlásodból, a piros paprika viszi a pálmát. Bár gyakran drágább, tápanyagokban gazdagabb – és sokak szerint az íze is jobb.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top