nlc.hu
Életmód

A zöld banán egészségesebb, mint gondolnád

Bár az esetek többségében sárga, érett állapotában esszük a banánt, a szakértő szerint jól tennénk, ha zölden is minél gyakrabban fogyasztanánk.

A zöld banán rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a vastagbélrák kockázatát – hívta fel rá a figyelmet dr. William Arias egészségügyi szakértő. A TikTok-fiókján közzétett videóban Arias rámutat, hogy bár hozzászoktunk a sárga banán fogyasztásához, de a zöld banán „szuperélelmiszer, mely kiváló szövetséges a mindennapi étrendünkben.” A szakértő állítását egy friss kutatással támasztja alá, amely kimutatta, hogy ez az élelmiszer hogyan befolyásolja a bélmikrobiótát és a rövid szénláncú zsírsavak termelődését a vastagbélben.

@doctordeladieta ¿Sabías que comer plátano verde todos los días tiene grandes beneficios para tu salud? Este superalimento es un excelente aliado en tu dieta diaria. #platano #alimentacionsaludable #superalimentos #platanoverde #medicinafuncional #nutricion #creatorsearchinsights ♬ Vibes - ZHRMusic

A szakember elmagyarázza, hogy pontosan a rezisztens keményítő magas mennyisége miatt a zöld banán napi fogyasztása akár 60 százalékkal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Ez az összetevő, amikor gyakorlatilag érintetlenül éri el a vastagbelet, táplálékul szolgál a hasznos baktériumok számára, és olyan vegyületeket termel, amelyek védő hatással vannak a krónikus betegségekkel szemben.

A rákmegelőzésre gyakorolt hatás mellett Arias hozzáteszi, hogy „a tanulmány kimutatta, hogy egy kis adag zöld banán napi fogyasztása jelentősen csökkenti a cukorbetegség, az elhízás és a magas koleszterinszint kockázatát.” Ugyanakkor figyelmeztet, hogy az érett banán nem kínálja ezeket az előnyöket, ugyanis az nem tartalmaz rezisztens keményítőt. 

Zöld banán

Illusztráció: Getty Images

A doktor egyértelmű ajánlással zárja gondolatait: „Tehát egyetek banánt, és ha zöld, az még jobb. Még egy ok arra, hogy beleszeressünk az igazi ételekbe.”

A banán rendszeres fogyasztása könnyen beilleszthető a napi étrendbe, akár turmixokban más gyümölcsökkel, akár sós ételekhez köretként főzve, akár egészséges chipsben sütve, javítva az emésztőrendszer egészségét és hozzájárulva a betegségek megelőzéséhez.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top