nlc.hu
Életmód

5 étel, amit azonnal dobj ki – függetlenül attól, hogy mit ír a lejárati idő

Megtanultuk már, hogy a minőségmegőrzési idő csak iránymutatás, és az étel általában még a lejárta után is biztonságosan fogyasztható. De bizonyos esetekben óvatosnak kell lenni – legalábbis akkor, ha el akarjuk kerülni a megbetegedést!

Vannak esetek, amikor a dátumjelölés sem teljesen megbízható, és inkább az étel külleme vagy szaga alapján kell eldöntenünk, érdemes-e még megkockáztatni az elfogyasztását. Ilyenkor a minőségmegőrzési idő szerint hiába van még az étel a fogyaszthatósági határon belül, a gyanús jelek láttán jobb, ha inkább kidobjuk azt. Az élelmiszereken belül ugyanis akadnak extra érzékeny élelmiszerek, melyek – ha a körülmények úgy alakulnak – akár hamarabb is el tudnak romlani annál, mint ahogy vártuk.

1. Pácolt és füstölt hal

A csomagolt pácolt vagy füstölt hal tartalmazhat listeria baktériumot, amelynek lenyelése nagyon veszélyes lehet, különösen a legyengült immunrendszerű emberek számára. A baktérium veszélye az, hogy nem okoz elszíneződést vagy kellemetlen szagot. Ezért a fertőzést nehéz önállóan kimutatni. Hűtőszekrény hőmérsékletén és vákuumcsomagolásban is képes szaporodni. Ezek az ételek biztonságosan fogyaszthatók, ha betartjuk ezt a pár szabályt:

  • A minőségmegőrzési idő lejárta után ne fogyasszon csomagolt, pácolt vagy füstölt halat.
  • A felbontott csomag tartalmát azonnal, azaz felbontás után fogyassza el.
  • Ellenőrizd a dátumot az üzletben, és válaszd a legfrissebb dátumot.

2. Kenyér

Ha a kamrádban lévő kenyéren apró penészfoltok kezdenek megjelenni, azonnal dobd ki, függetlenül attól, hogy mi szerepel a csomagoláson a szavatossági időn. Nem elég csak levágni a láthatóan fertőzött részt. Nem, tekintsd az egész kenyeret ehetetlennek. A kenyeret megtámadó penész hosszú, láthatatlan szálakból áll, amelyek gyorsan szétterjednek a kenyérben, mivel az porózus. A Svéd Élelmiszerügyi Hivatal szerint ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a kenyér penészes ízű, még akkor is, ha nincsenek látható penésznyomok.

A további érzékeny ételek listájáért nézd meg a videónkat.

A videó AI alapú tartalomkészítővel készült.

(via)

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top