nlc.hu
Életmód

Egy perces módszer: így készíti a séf a hibátlan tükörtojást

A tükörtojás a legegyszerűbb reggeli fogásnak tűnik – mégis sokszor lesz belőle túlsült, gumis vagy odaragad. Egy profi séf most megmutatta, hogyan készítheted el úgy, hogy a sárgája mindig folyós, a fehérje pedig hibátlan legyen.
tükörtojás, getty images

A tükörtojás minden reggeli alapja, mégis sokan elrontják. A világhírű séf, Billy Parisi szerint a titok csupán egy percnyi figyelem és egy apró trükk. Az ő módszerével a tükörtojás pont olyan lesz, mintha egy menő brunchkávézóban tálalták volna.

A séf 1 perces receptje

A klasszikus „sunny side up” tojásnál a cél, hogy a sárgája tökéletesen folyós, a fehérje pedig hófehér és rugalmas legyen. Parisi így csinálja:

  1. Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és olvassz benne vajat – ez adja a selymes ízt és megakadályozza, hogy a tojás odaragadjon.
  2. Üsd bele a tojást, majd hagyd érintetlenül a serpenyőben.
  3. Adj hozzá egy evőkanál vizet, és fedd le körülbelül egy percre.
  4. A víz gőzt képez, amitől a tojásfehérje gyengéden átpuhul, miközben a sárgája folyós marad. Ez a séf trükkje, amivel minden tükörtojás tökéletesre sikerül.

Vajjal jobb, mint olajjal

Sokan növényi olajat használnak, pedig a vaj a legjobb választás. Szebben pirul, finomabb ízt ad, és a tükörtojás is krémesebb lesz tőle. A végén csak egy csipet só és frissen őrölt bors kell – semmi több.

„A jó tükörtojás titka nem a drága alapanyag, hanem az, hogy ne siessük el – és egy fél percre se hagyjuk ott a serpenyőt”

– mondja Billy Parisi.

via

fotó: illusztráció, Getty Images

A videó AI alapú programmal készült. 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top