nlc.hu
Gasztro
Ezért tilos a tükörtojást napraforgóolajban sütni!

Ezért tilos a tükörtojást napraforgóolajban sütni!

Tudd meg a tökéletes tükörtojás titkát!
tükörtojás, fotó: iStock

Egy olyan egyszerű étel, mint a tükörtojás elkészítése is kihívást jelenthet, ha nem megfelelően végezzük. Nikolaj Szaricsev séf megosztotta az ideális tükörtojás elkészítésének titkait, amit a Sports.kz tett közzé.

A tökéletes tükörtojást fedő nélkül kell sütni; ez egy aranyszabály. Fontos a megfelelő méretű serpenyő kiválasztása is: például 3 tojás esetén legalább 32 centi átmérőjű serpenyő szükséges, hogy a fehérje egyenletesen terüljön el.​

A tojásokat meleg, de nem forró serpenyőbe kell ütni. Ha túlhevítjük a serpenyőt, a fehérje részben megéghet. Ezért a tojásokat meleg serpenyőbe ütjük, és lassan sütjük. Így a fehérje egyenletesen átsül, és nem lesz nyers része.​

A tükörtojást kizárólag vajon ajánlott sütni; napraforgóolaj használata nem javasolt. A napraforgóolaj használata esetén az étel íze és állaga nem lesz megfelelő: a fehérje megéghet, ami rontja a tojás minőségét.​

A sózásnál nincs különleges szabály: egyesek a vajat sózzák, míg mások óvatosan a fehérjét, mivel a sárgáján lévő sófoltok esztétikailag nem mutatnak jól.

Így készítheted el a tükörtojást négyféleképpen!

Ha a közelgő húsvét alkalmából vagy akár csak egy hétköznap reggelen feldobnád kicsit a szokványos tükörtojást, próbáld ki ezeket a variációkat! Bemutatunk négy különböző változatot, egyik elkészítése sem ördöngösség, az érdekesség inkább az, hogy magyarul nincs külön elnevezésük, angolul viszont elég precízen , más-más névvel illetik őket:

  1. Klasszikus tükörtojás (sunny side up): A tojást süssük addig, míg a tojásfehérje teljesen meg nem szilárdul, a sárgája pedig még folyós!
  2. Over easy: Amint a tojásfehérje némileg megszilárdult, de még laza, fordítsuk meg és süssük még néhány másodpercig, így a fehérje kissé puha, a sárgája pedig folyós marad.
  3. Over medium: Ha a tojásfehérje éppen csak megdermedt, óvatosan fordítsuk meg, és süssük tovább, amíg a fehérje meg nem sül, a sárgája viszont még folyós.
  4. Over hard: Amikor a tojásfehérje megszilárdult, fordítsuk meg és süssük tovább addig, míg a másik oldala, valamint a tojássárgája is át nem sül!

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top