
Egy olyan egyszerű étel, mint a tükörtojás elkészítése is kihívást jelenthet, ha nem megfelelően végezzük. Nikolaj Szaricsev séf megosztotta az ideális tükörtojás elkészítésének titkait, amit a Sports.kz tett közzé.
A tökéletes tükörtojást fedő nélkül kell sütni; ez egy aranyszabály. Fontos a megfelelő méretű serpenyő kiválasztása is: például 3 tojás esetén legalább 32 centi átmérőjű serpenyő szükséges, hogy a fehérje egyenletesen terüljön el.
A tojásokat meleg, de nem forró serpenyőbe kell ütni. Ha túlhevítjük a serpenyőt, a fehérje részben megéghet. Ezért a tojásokat meleg serpenyőbe ütjük, és lassan sütjük. Így a fehérje egyenletesen átsül, és nem lesz nyers része.
A tükörtojást kizárólag vajon ajánlott sütni; napraforgóolaj használata nem javasolt. A napraforgóolaj használata esetén az étel íze és állaga nem lesz megfelelő: a fehérje megéghet, ami rontja a tojás minőségét.
A sózásnál nincs különleges szabály: egyesek a vajat sózzák, míg mások óvatosan a fehérjét, mivel a sárgáján lévő sófoltok esztétikailag nem mutatnak jól.
Így készítheted el a tükörtojást négyféleképpen!
Ha a közelgő húsvét alkalmából vagy akár csak egy hétköznap reggelen feldobnád kicsit a szokványos tükörtojást, próbáld ki ezeket a variációkat! Bemutatunk négy különböző változatot, egyik elkészítése sem ördöngösség, az érdekesség inkább az, hogy magyarul nincs külön elnevezésük, angolul viszont elég precízen , más-más névvel illetik őket:
- Klasszikus tükörtojás (sunny side up): A tojást süssük addig, míg a tojásfehérje teljesen meg nem szilárdul, a sárgája pedig még folyós!
- Over easy: Amint a tojásfehérje némileg megszilárdult, de még laza, fordítsuk meg és süssük még néhány másodpercig, így a fehérje kissé puha, a sárgája pedig folyós marad.
- Over medium: Ha a tojásfehérje éppen csak megdermedt, óvatosan fordítsuk meg, és süssük tovább, amíg a fehérje meg nem sül, a sárgája viszont még folyós.
- Over hard: Amikor a tojásfehérje megszilárdult, fordítsuk meg és süssük tovább addig, míg a másik oldala, valamint a tojássárgája is át nem sül!
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock