Életmód

Két lábbal a földön – 5 érv a futás mellett

Mindig is tervezted, hogy beépíted mindennapjaidba a sportot, csak valahogy eddig még nem vágtál bele? Azon is eltöprengtél, vajon milyen mozgásformához volna kedved, időd és lehetőséged egyaránt? Összeállításunkban felsorolunk öt ütős érvet a futás mellett, hogy megkönnyítsük a döntést.

 

1. A meditatív ciklikus mozgás

A futás egy egyszerű és sűrűn ismétlődő mozdulatsor, melynek ciklikussága nem csupán a testet, de az elmét is felszabadítja. Az arra hajlamos egyéneknél egyfajta befelé figyelő, meditatív, majdhogynem hipnotikus állapotot eredményez, amelyben jobban szárnyalhat a kreativitás és a fantázia. A sportág szerelmesei gyakran számolnak be arról, hogy futás közben olyan gondolatok bukkannak fel, amelyek máskor eszükbe sem jutottak, holott utólag visszanézve valóban régóta foglalkoztatták őket. Sokan használják stresszoldásra is, hiszen a testedzésnek ez a monoton formája kiválóan alkalmas arra, hogy “kiengedjük a gőzt”, vagy hosszabban és alaposabban analizáljunk egy problémát, amire gyakran épp a köröket róva találunk megoldást.

2. Magabiztosság, önbizalom

A sport örömérzetet és szabadságérzetet ad, ráadásul formálja is a tested, amitől egyre jobban érzed magad a bőrödben. Ahhoz a diadalhoz pedig semmi sem fogható, mint amikor legyőzöd önnön lustaságodat, felveszed a cipődet, becsukod magad mögött az ajtót, és nekivágsz a “végtelennek”.

Két lábbal a földön – 5 érv a futás mellett
 

3. Szépen formálja a testet

A futás sok más sporttal ellentétben szépen formálja a női testet, jó edzésterv mellett nem jelennek meg aránytalanul domináns, robusztus izomcsoportok. Tested szálkásan izmos, feszes, mégis karcsú és nőies marad.

4. Élettani hatás

Növeli az állóképességed, jótékony hatással van a szív- és az érrendszerre. Rendszeres űzésével javul a monotonitástűrés és a stressztűrő képesség.

5. Minimális eszközigényű sport

Persze ma már rengeteg vonzó és nagyon praktikus ruhadarabot és kiegészítőt találsz kimondottan erre a sportágra fejlesztve, de ettől még nem dől meg az állítás: a futáshoz nem kell más, csak egy jó cipő.

 

 

Még több futás és fitnesz az NLC-n

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam, hogy 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top