Életmód
Szponzorált tartalom

A magyaroknak csak a harmada takarékoskodik tudatosan a vízzel (x)

Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha vízről van szó, akkor igazi nagyhatalom vagyunk, és bőven van miből gazdálkodnunk. A valóság azonban nem ilyen derűs, sőt a téma szakértői szerint az sem elképzelhetetlen, hogy már a közeli jövőben is az időszakos vízhiány aggasztó lehetőségével kell szembenéznünk.

Folyamatosan csökken Földünkön a felhasználható édesvíz mennyisége, miközben a népesség rohamosan nő, aminek következtében a bolygó számos pontján már nagyon komoly vízhiány alakult ki. Mi, Magyarország lakói ennek a tendenciának legfeljebb csak a hírét ismerjük, de a torokszorító érzést, hogy a csapból nem vagy csak kifejezetten rossz minőségű víz folyik, még nem tapasztaltuk meg. Ennek megfelelően nem is bánunk olyan takarékosan ezzel a természeti kinccsel, mint amennyire kellene.  

A legtöbb vizet tisztálkodásra használjuk el (fotó: profimedia.hu)

A legtöbb vizet tisztálkodásra használjuk el (fotó: profimedia.hu)

A szomszédban már érezhetők a gondok

A gépi mosogatás kategóriában a világ első számú márkája, a Finish által szervezett múlt heti sajtótájékoztatón a téma szakértője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hazánk valóban kiváló minőségű vízkészletekkel rendelkezik, ez mégsem jelenti azt, hogy ne alakulhatna ki már a közeli jövőben is vízhiány Magyarország egyes területein. A jelenség annak következménye, hogy a szomszédos régiókban megváltozott a csapadék mennyisége – míg tőlünk Északra jellemzően több a szokásosnál, addig Délre kevesebb lett –, és ez a változás hatással van a magyarországi vízbázisra is. 

Amint azt a CEU professzora megfogalmazta: „a csapadékmennyiség szezonális és területi eloszlásának változása nyomán bizonyos magyarországi térségekben is egyre gyakrabban fog kialakulni helyi vízhiány.” Egyszóval – és ezt már mi tesszük hozzá – sokkal gondosabban és tudatosabban kell a vizet beosztanunk ahhoz, hogy a következő évtizedekben is folyamatos maradjon a vízellátásunk.

Felmérték a magyarok vízfogyasztási szokásait

A sajtótájékoztatóra egyébként annak az érdekes felmérésnek kapcsán került sor, amelyet idén áprilisban tett közzé az NRC internetes piackutató cég a magyarok vízfogyasztási és –takarékoskodási szokásairól. Az ország legnagyobb online válaszadói közössége, a NetPanel honlapján elvégzett reprezentatív kutatás 1000 fő megkérdezésével kereste a választ arra, hogy hazánk lakossága mennyire tudatosan használja fel Földünk egyik legértékesebb természeti kincsét, a vizet. A kapott eredmények ugyan bíztató tendenciára világítanak rá, de elégedettségre még közel sem adnak okot, hiszen az mutatható ki belőlük, hogy honfitársainknak csak körülbelül egyharmada tartja kiemelten fontosnak, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjai is érvényesüljenek a mindennapos vízhasználat során. 

A többség számára azonban a víztakarékosság másodlagos szempont, és bár a magyarok további 44 százaléka általában odafigyel arra, hogy lehetőleg ne pazarolja a vizet, őket elsősorban nem a környezet védelme, hanem az anyagi okok motiválják, és teljesen érthető módon a vízszámla alacsonyan tartására törekednek.

Ennyi vizet használunk

Az NRC kutatása nem számszerűsíti, hogy pontosan hány liter víz fogy egy átlagos háztartásban, de azt kimutatja, hogy a 40-65 év közötti korosztály takarékosabb és tudatosabb vízhasználó, mint a fiatalabb generáció, amely ugyan megpróbál odafigyelni a spórolásra, de ez nem mindig sikerül neki. Egy KSH statisztika egyébként az egy főre jutó magyar lakossági vízfogyasztást 95 literre tette 2015-ben, 2020-ban pedig a becslések szerint ez a szám körülbelül 110 liter körül alakult.

Rengeteg vizet megtakaríthatnánk azal, ha a fürdés helyett egy gyors, frissítő zuhanyzást választanánk. (Illusztráció: Pexels.com)

Rengeteg vizet megtakaríthatnánk azal, ha a fürdés helyett egy gyors, frissítő zuhanyzást választanánk. (Illusztráció: Pexels.com)

Ezzel a mennyiséggel nem tartozunk az igazán pazarló országok közé, de takarékosnak sem vagyunk mondhatók, hiszen egy ember megfelelő minőségű életviteléhez Prof. Dr. Rakonczai János, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatója szerint mindössze 20-50 liter tiszta vízre van szükség naponta. Ez persze tényleg csak a legalapvetőbb dolgokra lenne elegendő, ha viszont ehhez a mennyiséghez hozzáadjuk a komfortos, civilizált életmóddal járó alapvető igényeket – mint például a vízöblítéses wc használata, a rendszeres kézmosás, az alapos mosogatás és felmosás, valamint a nap végén egy kellemes zuhanyzás vagy fürdés – hozzávetőlegesen 80 liter körül alakul egy ember vízigénye.

Egyszóval a mi átlagos 110 literes fogyasztásunk még mindig pazarló, amire sovány vigasz az, hogy máshol még kevésbé bánnak takarékosan a vízzel: például az Egyesült Államokban 573, az Európai Unióban pedig 150 liter az egy főre eső átlagos napi vízfogyasztás.

Mire megy el a víz és hogyan spórolhatnánk vele jobban?

A magyar háztartásokban jellemzően tisztálkodás közben folyik el a legtöbb víz: a teljes mennyiség 24 százalékát fürdésre, 23 százalékát pedig zuhanyozásra fordítjuk. Ezt követi a mosás 21 százalékkal majd a wc használat (17 %) és végül a mosogatás (12%). Ezekből a számokból jól látható, hogy legnagyobb mértékben a fürdéskor tudnánk lefaragni a vízpazarlásból, de a mosás, mosogatás vagy éppen fogmosás technikájának fejlesztésével is látványos megtakarítás érhető el. Íme, néhány praktikus ötlet arra, hogyan csökkenthető a vízfelhasználásunkat:

  • Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, és ha lehet, azt is a lehető legrövidebb ideig tegyük! Szappanozás vagy hajmosás közben zárjuk el a vizet, és csak akkor nyissuk meg, amikor leöblítjük a habot. Az igazán profik a meleg víz megérkezése előtt a zuhanyrózsán kifolyó hideg vizet is felfogják egy vödörben, és később ezt használják fel például wc öblítésre vagy felmosásra. Sok vizet megspórol az is, aki víztakarékos zuhanyrózsát használ.
  • Használjunk mosogatógépet! A mai modern mosogatógépek mindössze 10 liter vizet használnak egy mosogatási ciklus alatt, míg ez a mennyiség kézzel elmosogatva akár 90 litert is lehet. (Az adatok a Nielsen 2019-es kutatásából származnak)
  • Kerüljük a féltöltésű mosást! Akárcsak a mosogatásnál, a ruhák gépi mosásakor is ügyeljünk rá, hogy teljesen tele legyen töltve a gép. Így csökkenthető a mosások száma, és egyúttal a felhasznált víz mennyisége is.
  • Mindig tegyünk fedőt a fazékra forraláskor! Így kevesebb a párolgás, vagyis kevesebb vízre lesz szükség.
  • Fogmosás közben ne folyassuk a vizet! Amíg súroljuk a fogainkat, zárjuk el a csapot. Ezzel több liternyi vizet takarítunk meg naponta.
  • Ne hagyjuk, hogy csöpögjön a csap! Egy nem rendesen elzárt, vagy műszaki okok miatt szivárgó csapból napi 10-15 liter víz is elfolyhat feleslegesen. Ugyanez a helyzet a wc-vel is, amit időről időre érdemes ellenőrizni, ugyanis sokkal kevésbé feltűnő itt a szivárgás, hiszen nincs hangja, mint a csepegő csapnak.
  • A lakásba szárazságtűrő dísznövényeket tegyünk! Ha mégis ragaszkodnánk a szép, nagy lombú és nagy vízigényű növényekhez, próbáljuk meg valamilyen módszerrel összegyűjteni az esővizet, és azzal locsoljuk őket. Ezt a lágy vizet egyébként sokkal jobban szeretik a növények is.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top