A trendek ugyanolyan sebességgel jönnek-mennek a fogyókúrákban, mint az öltözködésben. A legújabb, az úgynevezett Sirtfood-diéta, a sirtuinfehérjékben gazdag ételekre épít. A sirtuinfehérjék jótékonyan szabályozzák a zsír és a glükóz anyagcseréjét a szervezetben, segítik az optimális kalóriabevitelt, sőt még öregedésgátló hatásuk is van. A diéta pedig hatékony zsírégetést és gyorsabb anyagcserét ígér.
De hogy jön ide a csoki és a vörösbor? Ez a két finomság is azok között az ételek között szerepel, amiket a Sirtfood-diétában javasolnak. Ilyenek továbbá az áfonya, a citrusfélék, a lazac, a garnélarák vagy a kelkáposzta.
A diéta egy hete a következőképpen fest: az első három napban a bevitt kalóriák száma nem haladhatja meg az ezret, ennek pedig három sirtfood-juice-ból és egy sirtfood-főételből kell állnia. A negyediktől a hetedik napig 1500 kalória engedélyezett: két zöld sirtfood-juice és két főétel.
De működőképes-e ez a rendszer? A Sirtfood-diéta alkotói szerint heti 3 kilótól szabadulhatunk meg, ha betartjuk a szabályokat. Ugyanakkor mivel nem terjedt el szélesebb körben, nincs túl sok példa, hogy kire hogyan hat a szigorú diéta – igen, szigorú, még akkor is, ha csoki van benne! Hiszen az 1000 kcal/nap bevitel majdnem a fele a legtöbb ember megszokott mennyiségének, ezért ez mindenképpen drasztikus váltás, ami gyors glikogén-veszteséghez vezet, főleg az izmokból és a májból. De minden egyes gramm glikogénnel a testünk 2,7 gramm vizet is tárol – tehát sok vizet is vesztünk. A víz pedig nehéz, vagyis a jól hangzó 3 kilós súlyveszteséggel valójában főleg vizet vesztünk, ami a diéta után rekordsebességgel visszajön majd.
Úgy tűnik, hogy a Sirtfood-diéta ahelyett, hogy egészséges, teljes étrendet és életmódot kínálna, leragad a mérleg vizsgálatánál. Annál pedig, hogy hány kilót mutat a mérleg, sokkal fontosabb szempontjainak is kellene lennie egy tudatosan felépített diétának!
Forrás: Daily Mail