Életmód

Tényleg működik a csoki-vörösbor diéta?

Egy igazi álom válna valóra, ha csokival és vörösborral szabadulhatnánk meg a fölös kilóktól – egy új diéta alapját épp ez a két finomság adja.
Tényleg működik a csoki-vörösbor diéta?

A trendek ugyanolyan sebességgel jönnek-mennek a fogyókúrákban, mint az öltözködésben. A legújabb, az úgynevezett Sirtfood-diéta, a sirtuinfehérjékben gazdag ételekre épít. A sirtuinfehérjék jótékonyan szabályozzák a zsír és a glükóz anyagcseréjét a szervezetben, segítik az optimális kalóriabevitelt, sőt még öregedésgátló hatásuk is van. A diéta pedig hatékony zsírégetést és gyorsabb anyagcserét ígér.

De hogy jön ide a csoki és a vörösbor? Ez a két finomság is azok között az ételek között szerepel, amiket a Sirtfood-diétában javasolnak. Ilyenek továbbá az áfonya, a citrusfélék, a lazac, a garnélarák vagy a kelkáposzta. 

A diéta egy hete a következőképpen fest: az első három napban a bevitt kalóriák száma nem haladhatja meg az ezret, ennek pedig három sirtfood-juice-ból és egy sirtfood-főételből kell állnia. A negyediktől a hetedik napig 1500 kalória engedélyezett: két zöld sirtfood-juice és két főétel.

De működőképes-e ez a rendszer? A Sirtfood-diéta alkotói szerint heti 3 kilótól szabadulhatunk meg, ha betartjuk a szabályokat. Ugyanakkor mivel nem terjedt el szélesebb körben, nincs túl sok példa, hogy kire hogyan hat a szigorú diéta – igen, szigorú, még akkor is, ha csoki van benne! Hiszen az 1000 kcal/nap bevitel majdnem a fele a legtöbb ember megszokott mennyiségének, ezért ez mindenképpen drasztikus váltás, ami gyors glikogén-veszteséghez vezet, főleg az izmokból és a májból. De minden egyes gramm glikogénnel a testünk 2,7 gramm vizet is tárol – tehát sok vizet is vesztünk. A víz pedig nehéz, vagyis a jól hangzó 3 kilós súlyveszteséggel valójában főleg vizet vesztünk, ami a diéta után rekordsebességgel visszajön majd.

Úgy tűnik, hogy a Sirtfood-diéta ahelyett, hogy egészséges, teljes étrendet és életmódot kínálna, leragad a mérleg vizsgálatánál. Annál pedig, hogy hány kilót mutat a mérleg, sokkal fontosabb szempontjainak is kellene lennie egy tudatosan felépített diétának! 

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top