Életmód
Szponzorált tartalom

Élet a tejen túl: szója-, kókusz- és rizsitalok

Manapság egyre többen keresnek alternatívákat a tehéntejre, és nem csak a laktózérzékenyek közül. A növényi italok nagyon népszerűek, de mivel viszonylag sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű közülük választani. Segítünk, hogy melyiket, mire használd a konyhában!

Mi a közös a növényi italokban?

A növényi italokban

  • nincs laktóz,
  • tejfehérjétől mentesek,
  • koleszterin- és telített zsírtartalmuk alacsony,
  • sok bennük a B-vitamin, a kálium, kevés a nátrium,
  • sok esetben gluténmentesek (a csomagoláson fel van tüntetve),
  • tartalmazhatnak hozzáadott kalciumot, D-vitamint, hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Szójaital

A szójában található telítetlen zsírsavak meggátolják a zsírok felszívódását, így kiváló alapanyag a diétás étrendhez. A szójaitalt a konyhában éppúgy lehet használni, mint a tehéntejet, sütéshez, főzéshez, bármilyen tejes ételhez. Számos édesített, ízesített szójaital fajta kapható a boltokban, amelyet gyakran dúsítanak kalciummal, de a sütéshez, főzéshez leginkább a sima szója növényi italt érdemes használni.

Kókuszital

A kókuszital igazi jolly joker a konyhában: krémlevesek, desszertek elkészítéséhez remek hozzávaló, mert az ételeket krémessé, lággyá teszi, ráadásul a kókusz jellegzetes aromája sem vész el. Emellett finom kókuszos ízű kakaó, kávé is készíthető belőle. Zsírosabb változata a tejszín helyettesítésére is kiváló.
A kókuszital az egyik legrégebben használt növényi „tejpótlék”, hiszen a vietnámi, maláj, thai és indiai konyhaművészet egyik legfontosabb alapanyaga. Az indiaiak egyik legismertebb étele, a curry például elképzelhetetlen nélküle.

Rizsital

A rizsital nagy népszerűségnek örvend a világ összes táján, rengeteg nemzet konyhaművészetében megtalálható, például a japánok a szusi, az olaszok a rizottó, a spanyolok pedig előszeretettel használják a paella elkészítéséhez. Népszerűsége pedig abban rejlik, hogy könnyű, édes, glutén-, laktóz-, és tejfehérjementes növényi ital. Ráadásul diétázók is fogyaszthatják, mivel kevesebb benne a kalória, mint a szója- vagy a mandulaitalban. Kiváló alapanyag kásák, pudingok elkészítéséhez is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top