Életmód
Szponzorált tartalom

Így hidratálj sport előtt, közben és után!

Edzés előtt iszol néhány kortyot, mert kiszáradt a szád, és ha megszomjazol, esetleg még sport közben is? Mutatjuk, miért fontos valójában a hidratálás, hogyan változtathatsz a rossz beidegződéseken, miként növelheted a teljesítményedet és óvhatod az egészségedet!

Ha az életed a mozgás, akkor azzal is tisztában kell lenned, miként hidratálj. Ha helyesen pótolod a folyadékot, nemcsak a teljesítményed lesz jobb, hanem a szívedre és az izmaidra sem esik annyi terhelés.

Sport előtt

Ha teljes erőbedobással mozogsz, minden sport megizzaszt, azonban vannak olyan mozgásformák, amik közben különösen sok vizet veszítünk. Ilyen a futás, a kerékpározás vagy az úszás, éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír a folyadékpótlás. A sport előtti folyadékpótlás lényege nemcsak a vízháztartás egyensúlyának fenntartása, hanem az elektrolitok biztosítása. Ha hosszabb távot készülsz megtenni, vagy 50-60 percnél többet mozogsz, már az edzés előtt 1-2 órával érdemes felkészíteni a szervezetedet a terhelésre, azaz körülbelül 0,5 liter folyadékot, lehetőleg nátriumban gazdag sportitalt meginni.

Közvetlenül az edzés előtt 1-2 dl ajánlott, de olyan sportitalt válassz, ami C-, E-, B1-vitamint, valamint tengeri ásványi anyagokat is tartalmaz. Ha már a sport előtt hidratálsz, az edzésen több lesz az energiád, és növelheted a teljesítményedet, valamint csökkentheted a sérülések esélyét. Fontos, hogy komolyan vedd a sport előtti hidratálást, mivel ha elmarad, a dehidratáltság miatt könnyen lelassulhat az emésztésed, aminek hányinger és szédülés lehet a következménye edzés közben.

Sport közben

Sport közben is lényeges, hogy gondolj a folyadékpótlásra, de ne csak akkor, amikor már szomjas vagy! Előzd meg a szomjúságérzetet, és mozgás közben is igyál, még akkor is, ha eleinte nehezedre esik. Általánosságban elmondható, hogy az az ideális, ha 20 percenként 1,5-3 dl folyadékot iszol. Ha sport közben nem pótolod a folyadékot, csökken a bőr és az izomzat vérkeringése, ami amellett, hogy a teljesítményt is rontja, terheli a szívet és a tüdőt.

Azért, hogy ezt megelőzd, az ásványvizes kulacsod mellett legyen nálad izotóniás ital is, ugyanis tény, hogy a víz elvihet a célig, de nem mindegy, hogy odáig milyen út vezet. Pontosabban: ha számodra is fontos az, hogy edzés közben is jól érezd magad, és ne nettó szenvedésként gondolj a mozgásra, érdemes segítened a szervezetedet. További vitathatatlan előnye az izotóniás sportitalnak, hogy sokkal kisebb lehet az esélye a húzódásoknak, sérüléseknek, izomgörcsöknek, és nem érzed majd az edzés végén sem azt, hogy teljesen kifulladtál.

Sport után

Fontos, hogy a mozgást követő 1 órában is odafigyelj a folyadékpótlásra, és ezzel együtt a kiizzadt ásványi sók, elektrolitok utánpótlására. Ha végeztél az edzéssel, igyál meg 3-5 dl folyadékot: a regenerációt nagymértékben segítheti, ha edzés után az ásványvíz mellé fél liter antioxidánsban gazdag izotóniás sportitalt is elkortyolsz.

Ha minden elővigyázatosság ellenére meghúztad valamelyik izmodat, akkor a nyújtáson túl a sportital a gyorsabb regenerálódásban is segíthet: az, amelyik antioxidánsokat is tartalmaz, felgyorsítja a regenerációt, és ha még Q10 koenzimet is adtak hozzá, a szívedet is óvhatod. Egy dologra azonban ügyelj: mindig ellenőrizd a címkét, hogy az, amit iszol, természetes összetevőket, vagy mesterséges adalékanyagokat tartalmaz-e, hiszen hiába gazdag nátriumban egy ital, ha közben tele van mesterséges színezőanyagokkal!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top