Életmód
Szponzorált tartalom

Klasszikus karácsonyi fogások egészségesebben

A karácsonyi menü nem arról nevezetes, hogy az egészséget szolgálja. A bőségről, az ízek és illatok kavalkádjáról és a végeláthatatlan fogásokról szól az ünnepi lakoma, amely után rendszerint súlyos kajakóma és intenzív fogyókúra következik. Ha mégis szeretnéd egy kicsivel könnyedebbé és diétássá tenni a karácsonyi ételeket, az alábbi trükkökkel anélkül is megteheted, hogy a tradicionális, magyaros ízek ennek kárát látnák.

Az elmaradhatatlan hal kevesebb zsírral

A legtöbb karácsonyi ételsorban fő helyet foglal el a hal. Rendszerint rántott hal vagy halászlé kerül az asztalra általában pontyból, ami nem túlzottan nehéz étel, de ha a panírt és a hal fajtáját megváltoztatod, akkor még egészségesebb lehet.

A panírázáshoz például használhatsz magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű búzalisztet, barnarizs-lisztet és teljes kiőrlésű morzsát, esetleg apró szemű zabpelyhet. Takarékoskodhatsz a zsiradékkal is úgy, ha a rántott hal sütőben készül és nem fritőzben, és olíva olajjal locsolod meg a két oldalát.

A halászléhez a zsírosabb ponty helyett válassz inkább soványabb tengeri halat vagy busát, esetleg amurt. Az ízekben így persze lesz egy kis változás, de korántsem olyan jelentős, hogy ne érné meg ezekkel a diétásabb halfajtákkal próbálkozni.

Töltött káposzta soványan

Ahelyett, hogy teljesen megreformálnád a hagyományos karácsonyi ételsort a család egészsége kedvéért, tartsd meg a jól bevált fogásokat: például a töltött káposztát kissé korszerűsített verzióban. Ezt a közkedvelt ételt úgy teheted „soványabbá”, ha a töltelékhez zsírszegényebb húst (pl. sertéskarajt, sertéscombot) használsz fel, a rizs felét pedig barnarizzsel, kölessel, hajdinával helyettesíted. Ezek hatásosan növelik az étel rosttartalmát és egyben a telítő értékét is.

Bejgli 2.0

Aminek még ott kell lenni a karácsonyi asztalon, az a bejgli. Nem éppen diétás étel, hiszen tele van cukorral, a tésztája pedig fehérliszttel. Idén cseréld le ezeket a hízlaló összetevőket nyírfacukorra, a fehérlisztet pedig teljes kiőrlésűre. Lisztek terén van bőven választási lehetőség: kipróbálhatod idén a mandulalisztet, a gesztenyelisztet, a kókuszlisztet vagy a zablisztet is akár. Ezeket természetesen a többi süteménynél is alkalmazhatod, nem csak a bejglinél.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top