Életmód
Szponzorált tartalom

Rendszeresen sportolsz? Ezekre figyelj, ha jobb teljesítményt akarsz!

Akár futsz, akár aerobikra jársz, vagy kerékpározol, esetleg úszol, ha komolyan veszed, biztos, hogy újra és újra eljön az a pont, amikor szeretnéd növelni a teljesítményedet, megtudni, mi van a határaidon túl. Ahhoz, hogy minél jobb eredményt érj el, és mindezt egészségesen tehesd, fogadd meg ezt a néhány tippet!

Tényleg minden fejben dől el? Nyilvánvaló, hogy akár sport-, akár munkahelyi teljesítményről beszélünk, elköteleződés és tiszta célok nélkül nem érhetünk el eredményeket. Fontos azonban az is, hogy ha szeretnéd javítani az erőnlétedet, és jobb sporteredményeket elérni, tudd, mikor mire érdemes odafigyelned!

Pótold a folyadékot

Ha számításba veszed, hogy a testünk 60 százaléka víz, akkor nem meglepő, hogy már 1-2 százalékos folyadékveszteség is komoly tüneteket produkálhat. Émelygést, fejfájást, fáradékonyságot, a súlyosabb dehidratáció pedig eszméletvesztést is okozhat. Sőt, ha nem iszol elég folyadékot, az állóképességed és a teljesítményed is csökken, éppen ezért sport előtt, közben és után is fontos, hogy megfelelően pótold a kiizzadt vizet, ásványi anyagokat, valamint elektrolitokat. Ennek a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha a víz mellett izotóniás sportitalt is iszol, amivel visszatöltheted a szervezeted mozgás közben kiürült raktárait.

Nyújts és lazíts

Akár rövidebb, akár hosszabb távban gondolkozol, az edzés előtti nyújtást ne spórold meg! Nagyon fontos, hogy az izmaid átmelegedjenek, mielőtt terhelésnek teszed ki őket, mert ezzel nemcsak jobb teljesítményt érhetsz el, de a sérüléseket is csökkentheted. A bemelegítés megolajozza az ízületeket, és csökken a kopás esélye is, valamint a sérülékeny ínszalagok szakadásának esélye is minimalizálódik. De ne felejtkezz meg a sport utáni nyújtásról sem: a nyújtás segít az izmok formálásában, megelőzi az izomlázat, és a következő edzések is jobban fognak menni. Arra azonban ügyelj, hogy edzés után várj 10 percet, mielőtt nekiállsz nyújtani!

Ne hagyd figyelmen kívül a menstruációdat!

Amikor mozgás közben izzadsz, a vérplazmádból is veszítesz vizet, valamint nátriumot, ami által a szív, a tüdő és az egész szervezeted nagyobb terhelésnek van kitéve. Amikor pedig menstruálsz, a véred dúsabb a megemelkedett ösztrogénszint, valamint progeszteronszint miatt, és a testhőmérsékleted is magasabb, azaz ilyenkor többet izzadhatsz – főleg sportolás közben. A piros betűs napokon ügyelj arra, hogy ne terheld túl a szervezetedet, és a vas mellett mindenképpen pótold a nátriumot, valamint a C-vitamint is.

Keress egy edzőpartnert!

Egyedül nem megy? Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen, akinek könnyebben megy az edzés, ha van egy társa. Még akkor is, ha már régóta sportolsz, de nehezebb időszakon mész keresztül, vagy egyszerűen megrekedtél, esetleg alább hagyott a motivációd, jól jön egy edzőtárs, aki segít. A közösségi oldalakon és különböző applikációkon keresztül is rátalálhatsz a tökéletes edzőtársra, a lényeg, hogy olyan mellett dönts, akivel hasonlók vagytok, de a hiányosságokban kiegészítitek egymást.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top