A bőr hónapja: érzékeny bőr
Hirdetés

Ekcéma az arcon: nyugi, van megoldás! (x)

Az ekcéma kellemetlen és látványos tünetei sok érintettnél az arcon és a nyak területén jelentkeznek, amiket eltüntetni, elfedni csak nehezen lehet. Utánajártunk, hogyan tud segíteni a kozmetikus.

– Az ekcéma egy olyan belső, immunrendszeri probléma, amiről a bőr elváltozása árulkodik – magyarázza Varga Erika, az Öt Elem Életmód Központ kozmetikus természetgyógyásza, akinek segítségével összeszedtünk négy olyan javaslatot, ami az ő tapasztalata szerint segíthet ekcéma esetén.

Étkezés

– Az ekcémás ember bélmikroflórája nem teljesen egészséges, ami lehet, hogy már a születéstől fogva sérült, vagy az érintett élete során alakul ki valamiféle károsodás – magyarázza, és hozzáteszi, a problémát sok esetben például egy ételallergia hozza a felszínre. – Ha ekcémás bőrrel találkozom, mindig javasolni szoktam a bélrendszer „megtámogatását”. Ez történhet például probiotikummal, az étkezés „megkönnyítésével”, ha bizonyítást nyer valamilyen étel-intolerancia vagy allergia, akkor mentes étkezéssel.

kozmetikus

Fotó: Getty Images

Tipp: Sminket ekcémás bőrre csak abban az esetben szabad felvinni, ha már visszaszorítottuk a bőr extrém szárazságát és gyulladását. A smink szárítja, gyakran irritálja a bőrt, annak szemcséi befedik a pórusokat. 

Szén-dioxid-terápia

Az ekcéma tüneteit a természetgyógyász tapasztalata szerint enyhítheti a szén-dioxid-gáz bőrbe juttatása is. A vérben szállított oxigén és a szövetekben felhalmozódó CO2 „helycseréje” ezen gázok mennyiségének a függvénye. Ahol CO2-felhalmozódás van, onnan elszállítódik és oxigénre cserélődik (a vörösvérsejtek hemoglobinja a “szállító”).  Az oxigénnek erős antioxidáns hatása van, frissíti, élénkíti a bőrt, és visszaszoríthatja a gyulladásokat. Ez nem egy regenerációs folyamat, hanem egy mesterségesen létrehozott apoptózis (programozott sejthalál) állapot, mivel a beteg sejtek leépülnek, az egészségesek pedig megmaradnak és fejlődésnek indulnak. Az új sejteket kell egyre több olyan anyaghoz és információhoz juttatni, amivel stabilizálódni tudnak és megerősödnek – az oxigén pedig alapvető a sejtműködés szempontjából.

Probiotikumok

– A bőr mikrobiomja szoros kapcsolatban áll a bél mikrobiomjával, ezért a probiotikumot tartalmazó termékek nagyon jó hatással vannak az ekcémás bőrre. Az ilyen kozmetikumok új utat nyitnak a bőrápolásban, mivel céljuk az egészséges bőr biztosítása azáltal, hogy kiegyensúlyozzák a bőr mikrobiomját, megőrzik annak sokszínűségét és homeosztázisát. Ezek a krémek nemcsak az arcra, de a test bármely területére felkenhetők.

Stresszkezelés

– Az ekcéma kialakulását és súlyosságát extrém módon befolyásolja a stressz, éppen ezért fontos annak kezelése. Ez történhet például jógával, meditációval, természetjárással és sportolással egyaránt.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top