nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Maszkviselés miatti bőrproblémák

Ha nem lenne elég a baj: itt vannak a maszkviselés miatti bőrproblémák (X)

Az állandó maszkhasználat fontos, hiszen csökkenti a koronavírus-fertőzés kockázatát, de sajnos az előnyök mellett van hátránya, hiszen a bőrünket is próbára teszi. Mire figyeljünk, mit tehetünk ellene? Hoztunk válaszokat erre a bosszantó problémára!

Többségünknek – az egészségügyi dolgozókkal ellentétben – nem kell egész nap maszkot hordanunk, ettől függetlenül, öltözékünk állandó tartozékává vált a szájmaszk, ami pár óra leforgása alatt is bőrirritációt okozhat.

Mi köze van a maszknak a bőrhibákhoz?

A védőmaszk-viselés közben akaratlanul is dörzsöli az arcbőrt, ezáltal irritálja a felhámot. Másrészt a kifújt levegőt nem engedi teljes mértékben eltávozni, emiatt párás, meleg környezet jön létre a maszkunk alatt, ami kitágítja a pórusokat és hozzájárul a kórokozók elszaporodásához. Így viszont a baktériumok könnyen és nagy számban juthatnak be a bőr pórusaiba.

De összegyűlhet az izzadság, valamint a bőr saját olajtermelése is intenzívebbé válik, ami könnyen irritációt, pattanásokat, kiütéseket, sőt akár ekcémát, periorális dermatitiszt, vagy más bőrproblémákat okozhat.

A jelenség már nevet is kapott: maskne, ami angol mask és acne (akne) szavak egyesítéséből jött létre.

Tudtad? Azoknál, akiknek olyan bőrproblémáik vannak – mint a rosacea, pattanásos arcbőr, az ekcéma, bizonyos bőrallergiák –, vagy fokozottan érzékenyek a párás vagy száraz levegőre, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a maszkokhoz köthető bőrproblémák.

Maszkviselés hatása a bőrre

Fotó: Getty Images/Solskin

Anna Chien, az amerikai John Hopkins Kórház dermatológus szakorvosa elmondta, hogy az orr, a száj és az áll körüli bőr – amit a maszk takar – kimondottan vékony és finom. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban sokkal több ember fordult bőrgyógyászhoz kezdődő periorális dermatitisszel, ami a száj, esetleg az orr alatt – ritkábban a szemek körül – kialakuló kellemetlen, kiütésekkel és kipirosodással, valamint a bőr húzódásával együtt járó betegség.

Férfiak és az arcmaszk

Annak érdekében, hogy az arcmaszkok hatékonyak legyenek, teljesen el kell fedniük a férfiaknak a szakállukat is, amire a sebészi maszkok kiválóan alkalmasak. A borostás férfiak számára az egyszer használatos maszkok esetében kellemetlenséget okozhat, hogy a szőrszálak kibolyhozzák belülről a maszk anyagát. Ezekbe később a szőrszálak beszéd közben beakadnak, folyamatosan irritálva az arcbőrt, sőt, szőrtüszőgyulladást is okozhat.

Mit tehetünk?

Cseréljük és/vagy mossuk rendszeresen

Az egyik legfontosabb, hogy mindig tiszta maszkot használjunk! Ha eldobható maszkunk van, akkor tényleg dobjuk el egy használat után, ha pedig mosható, akkor minden használatot követően mossuk ki mosógépben 90 fokon, vagy kézzel forró, szappanos vízzel. Ha ezt nem tesszük meg, az arcunkról, kezünkről és a levegőből rárakódó olaj, sminkmaradványok és egyéb szennyeződések visszakerülnek a bőrre, ami elég a pattanások vagy a periorális dermatitisz kialakulásához.

Ne vegyük le-föl a maszkot

Ne nyúljunk a maszkhoz, ha nem muszáj. Sokaknál lehet látni, hogy lehúzzák az álluk alá a maszkot, ez több szempontból sem vezet jóra. Egyrészt a maszk nem az áll alá való, másrészt a nyakról, az állról és a kezekről az arcra kerülnek a baktériumok, amikor ismét felhúzzuk azt.

Hidratáljuk a bőrünket

Amikor levesszük a maszkunkat, mindig mossuk meg az arcunkat. Ehhez gyengéd, alkoholt és szulfátokat nem tartalmazó terméket használjunk, mert ezek az összetevők szárítják a bőrt, ami csökkenti az ellenállóképességét. A tonizálás után könnyű hidratáló krémet vigyünk fel, és várjunk 10-15 percet, amíg teljesen beszívódik, csak utána vegyük fel a maszkot.

Amennyiben már tapasztaljuk magunkon a maskne tüneteit, jótékony hatással lehet egy niacinamid- vagy szalicilsav-tartalmú szérum, maszk.

Ha egyébként ekcémára hajlamos a maszkkal fedett bőrterület, akkor a bőr természetes védőrétegét helyreállító, élettani lipideket tartalmazó, viszketéscsökkentő hatással is rendelkező krémet érdemes választani.

A cikk a Bepanthen Sensiderm krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz. 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Solskin)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top