nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Férfiak arcápolása

Így kell ápolni az érzékeny férfibőrt (x)

Bár sokan úgy hiszik, a férfiak bőre ellenállóbb, mint a nőké, ma már tudjuk, hogy ez nem fedi a valóságot, rengeteg férfinak okoz gondot az, hogy bőre szenzitív.

Bőrpír, viszketés, szárazság, gyulladás: csupa olyan probléma, amivel az érzékeny bőrű férfiaknak rendszeresen meg kell küzdeniük, ráadásul a borotválkozás tovább ront a helyzeten, ami nagyon sokaknál égető érzést, bőrirritációt, kiütést, benőtt szőrszálakat okoz. 

Az érzékeny bőr bőrgyógyászati probléma jele is lehet, sok esetben ekcéma, rosacea, pikkelysömör a diagnózis – éppen ezért fontos, hogy a folyamatosan fennálló panaszok esetén bőrgyógyászhoz forduljunk.

érzékeny bőr

Fotó: Getty Images

Mi okozza az érzékenységet?

Ha ki is zártuk az egészségügyi problémát, még úgy is számtalan oka lehet a szenzitivitásnak. Bár az érzékenység a test valamennyi pontján jelentkezhet, az arc az, ami a legtöbb hatásnak ki van téve, éppen ezért itt jelentkeznek leggyakrabban a tünetek (bőrpír, viszketés, szárazság, hámlás).

Az érzékenység lehetséges okai közé tartozik a háztartási termékekre, a porra vagy a háziállat szőrére adott allergiás reakció, de kiválthatja az időjárás, a bőrápolási termékek, a nem megfelelő arctisztítás, a stressz, az étrend, a hőmérsékletváltozás vagy az izzadás.

Mit tehetünk érzékeny bőr esetén?

Az érzékeny bőr külső, zsíros lipid védőrétege gyengébb, és könnyebben károsodhat, ami megkönnyíti az irritációt kiváltó anyagok behatolását, a gyulladás kialakulását. Annak érdekében, hogy ez a külső gát ép maradjon és egészségesen működjön, gondos ápolásra van szükség. Fontos, ha rátaláltunk a megfelelő termékekre, maradjunk meg mellettük, ne váltogassuk azokat.

Az alábbi bőrápolási rutin csökkenti a reakciók előfordulásának esélyét:

  • Kíméletes arcmosás

Bár az arc tisztítása fontos, érzékeny bőr esetén egyáltalán nem mindegy, hogy mivel végezzük azt. Válasszunk olyan arctisztítót, aminek összetevői kíméletesek, természetesek és megnyugtatják, nem szárítják a bőrt. Ha megtaláltuk az ideális arctisztító készítményt, akkor se tisztítsuk az arcunkat naponta kettőnél többször. Fontos: arctisztítás közben kerüljük a durva, dörzsölő mozdulatokat, az arctisztító keféket. Használjunk langyos vizet, a tisztítás végén pedig puha törülközőbe töröljük arcunkat. A törülközőt érdemes természetes mosószerrel mosni.

  • Kíméletes hámlasztás

A tiszta, puha, selymes bőr titka a hámlasztás, amit érzékeny bőr esetén körültekintően kell elvégezni. Bőrradír helyett kémiai hámlasztót kell használni, ami csak a nevében félelmetes, valójában nagyon gyengéden és egyenletesen oldja le az elhalt hámsejteket.

  • Kíméletes borotválkozás

Az érzékeny bőrt fel kell készíteni a borotválkozásra: vagyis fel kell melegíteni és be kell nedvesíteni. Érdemes a borotválkozást fürdés, tusolás után elvégezni, vagy borotválkozás előtt melegvizes törölközős pakolást alkalmazni. A megfelelő borotvahab elengedhetetlen, ez ugyanis nemcsak a művelethez szükséges síkosságot és puhaságot teremti meg, de védi a bőr külső védőrétegét, táplálja a bőrt, segíti fenntartani a hidratáltságot. A glicerin, a shea vaj, a teafaolaj vagy az aloe vera tartalmú habok tökéletes választást jelentenek.

  • Kíméletes hidratálás

Szenzitív bőr esetén fontos, hogy reggel és este is hidratáljuk a bőrt, hogy védjük bőrünk külső gátját. Ehhez könnyen felszívódó krémeket, zseléket érdemes választani, hogy ne kelljen hosszú, dörzsölő mozdulatokat alkalmazni. 

  • Kíméletes napvédelem

Mindegy, hogy aktuálisan milyen az időjárás, érzékeny bőr esetén a fényvédelemről az év 365 napján gondoskodni kell. Kémiai fényévődők helyett válasszunk fizikai fényvédőt, azok kevésbé irritálják a bőrt.

Forrás: LOVEN

A cikk a Bepanthen Sensidaily forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült. A Bepanthen Sensidaily kozmetikum.

Olvasson tovább!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top