nlc.hu
Egészség

Viszketés borotváltozás után

Viszket a bőröd borotválkozás után? Ez lehet az oka!

Borotválkozással szabadulsz meg a nemkívánatos szőrszálaktól, utána azonban gyakran viszketést tapasztalsz? Elmondjuk, mi lehet az oka, illetve azt is, hogyan előzheted meg a kellemetlen tünetek kialakulását.

A borotválkozás sokkal „veszélyesebb üzem” annál, mint amilyennek tűnik. Ha csak előkapod a ki tudja, mióta használatban lévő borotvát és gyorsan letolod a szőrt, könnyen okozhatsz magadnak kellemetlenségeket, például viszketést, kiütéseket. Légy körültekintőbb!

Borotvaégés

Az úgynevezett borotvaégés egyfajta bőrirritáció, mely közvetlenül a borotválkozás után vörös, viszkető dudorokkal jelentkezik. Nem feltétlenül jelent fertőzést, leginkább a nem megfelelő borotválkozási technika okozza, ha túl szárazon, zselé vagy hab nélkül borotválkozol.

Szőrtüszőgyulladás

A folliculitist, magyarul szűrtüszőgyulladást is az esetek többségében a rossz technikával, tompa eszközzel, túl szárazon, a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban, illetve a nem megfelelő higiéniai körülmények között végzett borotválkozás váltja ki. Különösen a hónaljban és az intim területen jellemző. A gyulladt szőrtüszőkben gennyes hólyag keletkezik és ebből állhat ki a visszanövőben lévő szőrszál. Mindezt erős viszketés kíséri. A kutatások szerint egyes emberek hajlamosabbak a szőrtüszőgyulladás kialakulására, mint mások.

Viszket?

Illusztráció: Getty Images

Megelőzés

Lábak, karok

Bár a lábakon és a karokon a bőr kevésbé érzékeny, mint például a hónaljban vagy az intim testrészek környékén, ettől azonban még itt is jelentkezhet irritáció a borotválkozást követően. A megelőzéshez a következőkre figyelj:

  • A borotválkozást mindig kellőképpen éles, tiszta eszközzel végezd!
  • A bőrt tisztítsd meg, nedvesítsd be és kend be borotvahabbal- vagy zselével!
  •  A borotvát ne nyomd rá túl erősen és ne kapkodj! Egyenletes, átgondolt mozdulatokkal haladj, a szőrszálak növekedésével megegyező irányban!
  • Borotválkozás után alkalmazz hűvös borogatást az esetleges irritáció enyhítésére!
  • A frissen borotvált területet kend be nyugtató, például aloe verát vagy shea vajat tartalmazó krémmel!

Hónalj, intim terület

A hónalj érzékenyebb, az intim terület pedig kifejezetten érzékeny, épp ezért különösen nagy körültekintéssel kell eljárnod a borotválása során. Mivel a hónalj-, pláne pedig a szeméremszőrzet jellemzően vastagabb, durvább és göndörebb, szőrbenövés is gyakrabban alakul ki ezeken a testtájakon. Ráadásul, mivel a szőr igen gyorsan nő, gyakori borotválkozásra lehet szükség, ami viszont még inkább igénybe veszi a bőrt. Így előzd meg a problémákat:

  • A szőrzetet olló vagy nyírógép segítségével vágd a lehető legrövidebbre!
  • Áztatással alaposan puhítsd fel a bőrt!
  • Használj éles, tiszta borotvát!
  • A bőrfelületet kend be borotvahabbal- vagy zselével!
  • A szőr növekedésével megegyező irányban, megfontolt mozdulatokkal haladj!
  • A hajlatokban különösen légy óvatos, hiszen könnyen megvághatod magad.
  • Ha elkészültél, öblítsd le a területet meleg vízzel, majd töröld szárazra egy tiszta törülközővel.
  • Az irritáció elkerülése érdekében használj illatanyagmentes hidratáló krémet!

Ha mindezek betartása ellenére is jelentkeznének a kellemetlen tünetek, keress fel egy bőrgyógyászt, aki megfelelő, patikai, például hidrokortizont tartalmazó kenőcsöt javasolhat.

Tudtad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top